Verhalen achter de afdracht
Terug

Verhalen achter de afdracht

Dankzij jouw deelname aan onze spellen hebben we over 2020 in totaal €168,5 miljoen afgedragen aan Nederland. Hier hebben goede doelen en sportbonden veel mooie initiatieven mee opgezet. Benieuwd waar jij aan hebt bijgedragen? Lees de verhalen van Rosanne, Jolanda, Charissa en Jan.

Rosanne

Rosanne - organisatie STOOT

"Dankzij Kansfonds kan ik jongvolwassenen helpen naar het vinden van meer levensgeluk."

Mijn naam is Rosanne en ik ben co-founder van STOOT. Ik help jongvolwassenen die ongewild langs de zijlijn van de maatschappij staan en een hulp- en levensvraag hebben.

Groeiprogramma
Wij bieden jongvolwassenen een groeiprogramma aan waarin beweging in combinatie met positieve gezondheid centraal staan. Tijdens zo’n programma gaan zij in een groep sporten en werken aan hun persoonlijke groei, sociale interactie, hun maatschappelijke rol en een stukje zingeving. 

Meedenken
Door de ondersteuning van Kansfonds aan STOOT kunnen wij meer van deze jongvolwassenen helpen met hun hulp- en levensvraag. Kansfonds denkt met ons mee over de structuur van onze werkwijze, waardoor wij doelgerichter en efficiënter onze groeiprogramma’s kunnen inrichten. Zo zijn wij samen met Kansfonds bezig met een actieonderzoek, waarbij de jongvolwassenen zelf betrokken worden om mee te denken over interventies die Kansfonds steunt.  

Open voor veranderingen
Kansfonds geeft ons daarnaast de ruimte om te experimenteren. Normaal dien je een projectplan in bij een bond en voer je dit volgens plan uit. Bij Kansfonds staan ze open voor veranderingen. Zo kunnen wij onze programma’s telkens aanpassen als het in de praktijk toch anders moet. Kortom, ze gaan de samenwerking aan, zijn een sparringpartner en zijn dé verbinding tussen STOOT, de zorg en de jongeren. 

Zonder Kansfonds en de bijdrage die zij leveren, had ik niet kunnen doen wat we nu doen, namelijk jongvolwassenen helpen naar het vinden van meer levensgeluk en daar ben ik Kansfonds heel dankbaar voor. 

Jolanda

Jolanda - wandelcoach

"Door de Koninklijke Wandel Bond Nederland heb ik de kans gekregen om mensen te leren wandelen."

Mijn naam is Jolanda en ik ben FitStap-coach bij Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN). Wandelen is onmisbaar in een gezonde en actieve leefstijl. Toch ervaren veel mensen niet het juiste resultaat als het aankomt op goed wandelen. Door KWBN heb ik de kans gekregen om mensen te leren wandelen en hen te laten ervaren hoe mooi wandelen is.

Burn-out
Door mijn burn-out ben ik in aanraking gekomen met wandelen. Op advies van mensen in mijn omgeving ben ik tijdens mijn burn-out iedere dag gaan wandelen. Daarnaast deed ik een cursus mindfulness en hierdoor ervaarde ik hoe goed de combinatie van wandelen en mindfulness werkte. Dit heeft mij uit mijn burn-out geholpen en dit wilde ik anderen ook laten ervaren.

Opleidingen
Zo ben ik een opleiding gaan volgen tot Mindful Walk-instructeur en vervolgens kwam ik bij KWBN terecht voor de opleiding tot Fitstap-coach. Hier wordt door wandelen, goede voeding, cognitieve fitness en mentale coaching aan een gezonde geest in een vitaal lichaam gewerkt. Dit allemaal in 12 weken. Momenteel volg ik ook de opleiding tot wandeltrainer zodat ik mensen nog meer kan laten ervaren hoe leuk wandelen is.

Motiveren en inspireren
Ik ben KWBN dankbaar dat zij opleidingen aanbiedt en deze telkens blijft ontwikkelen. Dankzij het geld van Nederlandse Loterij is KWBN daarnaast in staat haar lidorganisaties te ondersteunen bij het organiseren van events, zoals de Vierdaagse Nijmegen. Met de website en nieuwsbrief Wandel.nl blijven ze mensen motiveren en inspireren om het beste uit wandelen te halen. Daar ben ik met trots ook een onderdeel van.

Charissa

Charissa – longpatiënt

"Door Longfonds voel ik mij weer onderdeel van de maatschappij." 

Ik ben Charissa en ik heb al van jongs af aan een chronische luchtwegaandoening. Door mijn ernstige astma is mijn leven allesbehalve normaal. Zo had ik altijd het gevoel dat ik niet echt bij de maatschappij hoorde. Samen met je vrienden je diploma halen of nachten doorhalen; dit zat er bij mij niet in. De nachten die ik heb doorgehaald waren in het ziekenhuis of in bed. Ook heb ik mijn studie Journalistiek helaas niet kunnen afmaken. Dit is toch wel de rode draad. Wel aan dingen beginnen, maar het niet kunnen afmaken.

Ondergeschoven kindje
Astma is in de maatschappij een ondergeschoven kindje. Het is niet iets dat na een pufje nemen weg is. Na een longaanval is het voor mij vernevelen, duizend pufjes nemen en vervolgens vijf weken op de bank liggen. Als het dan niet goed gaat, moet ik opgenomen worden in een speciaal astmacentrum in Zwitserland voor drie maanden.

Onderdeel van de maatschappij
Longfonds geeft mij het gevoel dat ik weer onderdeel ben van de maatschappij. Door hen kan ik deze ziekte een gezicht geven en kan ik jongeren helpen die ook kampen met longziektes. Het Longfonds verstrekt informatie en staat ons te woord bij hulpvragen. Nu Longfonds astma nog meer aandacht geeft, voel ik mij meer gehoord en begrepen. Ik hoef mij minder vaak te verantwoorden voor het feit dat ik astma heb, doordat Longfonds mijn ziekte op de kaart zet in de maatschappij. Hier ben ik Longfonds heel erg dankbaar voor.

Jan

Jan – wielercoach

"Dankzij de KNWU kan ik lokaal wielrendromen waarmaken."

Mijn naam is Jan en ik ben talentcoach en sporttechnisch districtscoördinator in Noord-Nederland bij de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU). Vanuit deze rol draag ik mijn steentje bij om de wielersport voor iedereen toegankelijk te maken.

Talentcoach
Als onderdeel van de KNWU in Noord-Nederland de wielersport sterker maken. Hier vervul ik de rol als talentcoach. Ik geef regio- en selectietrainingen en coach iedereen die nieuwsgierig is naar de wielersport en daarin beter wil worden. Tijdens mijn talentcoaching leg ik de nadruk op het plezier in wielersport en focus ik minder op ranglijsten of uitslagen. Het gaat vooral om de ontwikkeling die iemand doormaakt. De individuele prestaties is een logisch gevolg van die ontwikkeling. 

Impact op gezondheid
De wielersport kent een sterk sociaal aspect. Samen trainen, genieten van de omgeving en elkaar stimuleren. Boven alles is fietsen ontzettend goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Het is duurzaam, je bent buiten, je kunt overal naartoe en de wereld ontdekken. Zo ervaar ik het ook echt en dit neem ik mee in mijn coaching.

Maakt wielrendromen waar
Ik kan mij helemaal vinden in KNWU’s slogan ‘Maakt wielrendromen waar’. Ik coach wielerfanaten van alle leeftijden die een wielerdroom hebben. De KNWU zorgt ervoor dat persoonlijke wielerdromen uitkomen door het organiseren van koersen op alle niveaus. Samen zorgen we ervoor dat de wielersport lokaal sterker wordt door aanbod te creëren voor alle niveaus. De KNWU staat open voor nieuwe initiatieven, waarin ze mij de ruimte geven en meedenken. Hierdoor kan ik nóg meer fanatieke enthousiastelingen op (de) weg helpen en daar ben ik de KNWU dankbaar voor.

Lees meer over de afdracht