Nierstichting

Nederlandse Loterij steunt #doneer1minuut voor inkorten wachtlijst orgaandonatie

Met één minuut van je tijd red je mogelijk een leven

De Nierstichting is een van de 18 goede doelen die Nederlandse Loterij steunt.

Publicatie: 2 maart 2020

In Nederland wachten nierpatiënten gemiddeld bijna drie jaar op een gezonde nier van een donor. Helaas is dat voor jaarlijks ruim 150 patiënten te laat. Onze wens is dat meer mensen met een ernstige ziekte tijdig een nieuw orgaan krijgen waarmee ze hun leven terugkrijgen.

Mede door de steun van Nederlandse Loterij loopt op dit moment onze aangrijpende campagne #doneer1minuut, waarin nierpatiënten niet vragen om een orgaan, maar om een minuut de tijd te nemen je naasten te vertellen of je wilt doneren of niet. Met deze ene minuut red je mogelijk een leven.

Nederlandse Loterij zou deze steun niet kunnen bieden zonder haar spelers, die door deel te nemen aan een van de spellen automatisch bijdragen aan de steun voor achttien goede doelen, waaronder de Nierstichting.

Namens de patiënten in de wachtrij, spelers bedankt!

Nierstichting Fabian

#doneer1minuut
Veel mensen zijn bereid om na hun dood hun organen aan een zieke patiënt af te staan. Toch is het bij hun naasten niet altijd bekend wat zij willen en komen de nabestaanden op deze manier voor een vreselijk moeilijke keuze te staan als hun dierbare plotseling overlijdt. Dit moet anders en daarom hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland – mede door de steun van Nederlandse Loterij - het initiatief genomen om verschillende patiënten aan het woord te laten in de aangrijpende campagne #doneer1minuut.

Een minuut die voor hen het verschil kan maken
Mede door de steun van Nederlandse Loterij doen Bregje, Peter, Fabian en Marjon – die allen op de wachtlijst staan voor een nier hun verhaal. Een transplantatie is voor hen van levensbelang. Dat je als donor ook ná je dood nog levens kan redden, weet je vast wel. Toch zijn er veel mensen die niet van elkaar weten of ze donor willen zijn. Daarom vragen zij jou om iets voor hen te doen. Laat jouw dierbaren weten wat je wilt, het hoeft maar één minuut te duren.

De wachtlijst voor orgaandonatie is vorig jaar gegroeid door een daling van het aantal donororganen. Nierpatiënt Moniek vraagt in de campagne #doneer1minuut mensen niet om een orgaan, maar om een bewuste keuze. ‘Het is zonde als iemand overlijdt die wil doneren, maar naasten dit niet weten’, zegt ze in de aangrijpende campagne die mede mogelijk is gemaakt door de steun van spelers van Nederlandse Loterij. Samen vragen zij één minuut van je tijd om je naasten te helpen en mogelijk een leven te redden.

Wist je dat...

Jij als speler van een spel van Nederlandse Loterij ons helpt om Nederland gezond, gelukkige en sportief te maken?

We zijn trots dat we door jouw deelname ruim €173,1 miljoen kunnen afdragen aan de Nederlandse samenleving, sport en achttien goede doelen. Naast de Nierstichting zijn er dus nog zeventien goede doelen die we jaarlijks steunen en onder andere belangrijke onderzoeken mede mogelijk maken.