Lara Baars

Paralympisch atleet dankzij groeistoornis

"Sport geeft mij zelfvertrouwen, kracht en motivatie"

Publicatie: 12-11-2019

Lara Baars (22) mag met haar 1.24 meter kleiner zijn dan gemiddeld, maar niets weerhoudt haar om haar doelen te bereiken. Integendeel. Niet ondanks, maar dankzij haar groeistoornis heeft ze het geschopt tot paralympisch atleet met als specialisme kogelstoten. “Mijn doel is om mijn allerbeste ik te zijn.” Op dit moment neemt Lara deel aan het WK Para-atletiek in Dubai (7-15 november 2019).

Sportdromen verwezenlijken
Kansen krijgt Lara ook door de investeringen die Nederlandse Loterij doet om haar en andere topsporters te helpen hun sportdromen te verwezenlijken. “Omdat zij zoveel investeren in de sport creëren zij voor mij de meest optimale omstandigheden om op mijn best te kunnen presteren. Ik kan dichterbij Papendal wonen, meer wedstrijden doen en ‘rustiger’ leven. Dit geeft mij de rust en energie die ik weer kan inzetten op mijn trainingen. En betere trainingen helpen om mijn grootste ambitie te realiseren. Goud op de Paralympische Spelen! Dus spelers van Nederlandse Loterij bedankt!”

Geen belemmeringen, maar kansen
In het vocabulaire van Lara komt het woord opgeven niet voor. Al van jongs af aan doet ze aan sport om zo het beste uit haarzelf te halen. Ballet, turnen, handbal. Lara was als kind overal voor in en ziet in haar beperking geen belemmeringen, maar kansen. “Ik zie geen obstakels”, zegt Lara. “Sport geeft mij zelfvertrouwen, kracht en motivatie. Natuurlijk beïnvloed mijn beperking mijn sportprestaties, maar in positieve zin. Zonder mijn groeistoornis had ik niet kunnen doen wat ik nu doe. Ik ben een normaal mens, alleen wat kleiner. Dat is soms voor de buitenwereld lastiger dan voor mijzelf. Ik ben blij met wie ik ben.”

Lara Baars

WK Para-Atletiek en Paralympische Spelen
Dankzij haar beperking neemt de topsporter op dit moment de kogel ter hand op het WK Para-Atletiek in Dubai en volgend jaar op de Paralympische Spelen in Tokio. Sinds ze eind 2013 in aanraking kwam met kogelstoten op de TeamNL Paralympische Talentdag op Papendal, haalde ze zilver op het WK in Doha in 2015 en een jaar later brons tijdens de Paralympische Zomerspelen. “Op de Talentdag werd duidelijk dat ik aanleg had voor kogelstoten. Ik ben verder gaan trainen totdat ze me goed genoeg vonden om aan het Talentenplus-programma mee te doen. Na mijn eerste jaar haalde ik al de WK-limiet en zilver op het WK. Toen kwam het besef: Ik kan tot de wereldtop behoren.”

Keihard trainen op techniek, kracht en conditie
Maar brons en zilver, daar neemt deze zelfverzekerde dame geen genoegen mee. “Ik ga voor goud in Tokio 2020!”, zegt de topsporter vastberaden. Maar eerst het WK Para Atletiek. Op 15 november staat ze in de cirkel om haar persoonlijk record van 7.35 meter kogelstoten te verbeteren. Dit is 1.15 meter onder het wereldrecord en daarom traint Lara keihard. Maar liefst tien keer per week op techniek, kracht en conditie. “Ik train vier keer in de week, twee keer per dag op Papendal en een dag thuis. Op woensdag werk ik bij NOC*NSF op de communicatie-afdeling. Vooral omdat ik het leuk vind en het lekker is om even met iets anders bezig te zijn. Alleen op zondag ben ik vrij.”

Door dit strakke trainingsschema moet ze ook veel dingen laten. “Ik mis vaak familiegebeurtenissen. Dat is niet altijd leuk. Maar dit is ‘mijn werk’ en ik doe er alles aan om mijn dromen te verwezenlijken. Na mijn sportcarrière heb ik alle tijd om de dingen te doen die nu niet kunnen. Dat klinkt makkelijker dan het soms is. Maar als ik op een WK of op de Spelen sta, is het mij allemaal waard geweest.”

Lara Baars

Rolmodel voor de paralympische sport
Naast haar twee banen als topsporter en communicatiemedewerker heeft de enthousiaste Lara nog meer ambities. Sinds een half jaar is ze ambassadeur voor Nederlandse Loterij en daarmee een rolmodel voor de paralympische sport. Een titel die haar past. “Ik ben vereerd dit te mogen doen. Ik wil graag andere mensen inspireren om ook te gaan sporten. Bewegen is goed voor iedereen. Jong, oud, groot, klein, gehandicapt of niet.”

Spelers bedankt!
Door mee te spelen met één van de spellen van Nederlandse Loterij, zorg je dat wij kunnen investeren in de Nederlandse sport en Nederlandse goede doelen. Het verhaal van Lara laat zien hoe we een bijdrage kunnen leveren. De komende periode gaan we nog meer personen zoals Lara een podium geven om hun inspirerende verhaal te vertellen. Houd onze website dus in de gaten.

Kom meer te weten over hoe heel Nederland wint

Wist je dat...

jij ons helpt om Nederland te laten winnen

Door mee te spelen met de spellen van Nederlandse Loterij, kunnen we o.a. €17.600.000 afdragen aan 18 goede doelen.