Terug

Fan van wielrennen

Eén van de meest populaire sporten van Nederland is wielrennen. Niet alleen op professioneel niveau, er zijn ook veel amateur-wielrenners en hobbyisten. Het wielrennen kent honderdduizenden enthousiastelingen die wekelijks op de fiets stappen.

Nederlandse Loterij en wielrennen

Nederlandse Loterij draagt het wielrennen een warm hart toe. Het is een sport die in principe voor iedereen geschikt is. Mede daarom zorgt Nederlandse Loterij er voor dat niet alleen het professionele wielrennen in Nederland op een hoger niveau komt. Wij vinden dat iedereen in Nederland de mogelijkheid moet hebben of een wielersport uit te oefenen. De KNWU (Koninklijke Nederlandse Wieler Unie) is daarom één van de sportbonden waar Nederlandse Loterij jaarlijks aan afdraagt.

 

Ook interessant
KNWU | Wielrensporten | Bekende wielerrondes | Wielrenlegendes | Wielrenners TeamNL | Hoe start ik met wielrennen

Nederlandse Loterij sponsoring KNWU

KNWU

De KNWU heeft als doel: iedereen in Nederland beter te leren fietsen. Zij richten zich op top-, wedstrijd- en breedtesport op diverse wielren-onderdelen zoals: weg, BMX, BMX-freestyle, baan, veld, mountainbike, strandrace, para-cycling en kunstwielrijden. Ze organiseren nationale en internationale wedstrijden in ons land. Ze geven daarnaast wedstrijdlicenties uit en hebben ongeveer 30.000 leden. Ze zijn de sportbond voor alle vormen van wielrennen en ondersteunen wielrenclubs. Ook hebben ze bijvoorbeeld diverse opleidingen en diensten.

Meer weten over KNWU

Baanwielrennen

Eén van de snelste vormen van wielrennen is baanwielrennen. Dit kan alleen op een wielrenbaan of wielerbaan, zoals die bijvoorbeeld in Amsterdam, Apeldoorn en Alkmaar te vinden zijn. Deze ovale banen zijn tussen de 225 en 550 meter lang. Nederlandse sporters zijn internationaal erg goed in deze sport. Onder andere Theo Bos, Harry Lavreysen en Kirsten Wild zijn (voormalige) wereldkampioenen in het baanwielrennen. Er zijn verschillende onderdelen binnen het baanwielrennen die elk een ander type renner aantrekken. Dit zijn onder meer de volgende onderdelen:

 • Sprint en teamsprint
 • Keirin
 • 500 meter en kilometer
 • Achtervolging en ploegenachtervolging
 • Afvalwedstrijd
 • Koppelkoers
 • Scratch
 • Stayeren
 • Omnium
 • Zesdaagse

Het komt vaak voor dat wielrenners beginnen op de baan en later als wegwielrenner furore maken. De basisconditie, stuurmanskunsten en het omgaan met de topsnelheid die baanwielrennen geeft komt de op de weg namelijk ook uitstekend van pas.

Wegwielrennen

Bij de term wielrennen zullen de meeste mensen in eerste instantie denken aan wegwielrennen. Dit komt natuurlijk omdat deze tak van wielrennen de langste geschiedenis heeft en nog altijd razend populair is. De eerste officiële wedstrijd in het wegwielrennen was in 1868. Binnen het wegwielrennen zijn er weer diverse disciplines en natuurlijk per onderdeel specialisten:

 • Tijdrijden: Nederlandse toppers zijn onder meer Tom Dumoulin en Annemiek van Vleuten
 • Klassiekers: onder andere Mathieu Van der Poel, Anna van der Breggen en Niki Terpstra zijn hier goed in
 • Sprinten: Dylan Groenewegen en Mike Teunissen zijn erg snel in het sprinten
 • Rijden van grote rondes: Steven Kruijswijk, Bauke Mollema en Tom Dumoulin zijn de beste ronderenners van Nederland. In het verleden waren Joop Zoetemelk, Jan Janssen en Leontien van Moorsel hier wereldtoppers in. Bram Tankink stond in zijn carrière bekend als de onuitputtelijke knecht en fietste o.a. voor Rabobank en Lotto-Jumbo. Momenteel is Bram Tankink ambassadeur en de drijvende kracht achter het Oranje Peloton van Nederlandse Loterij.

Veldrijden

Veldrijden is een andere wielerdiscipline. Deze sport zit een beetje tussen wegwielrennen en mountainbiken in. De coureurs moeten meerdere rondes rijden en wie na ongeveer een uur als eerste over de streep komt heeft gewonnen. Het terrein kan behoorlijk ruig zijn, maar zonder grote stenen en gaten in de weg zoals bij het mountainbiken. In plaats daarvan zijn er vaak modderige en zanderige secties en balken waar overheen moet worden gesprongen. Nederland en België zijn veruit de beste landen in het veldrijden, met Mathieu van der Poel en Wout van Aert als absolute uitblinkers. Bij de vrouwen is Marianne Vos één van beste ter wereld.

BMX

BMX’en doe je op een relatief kleine fiets met dikke banden. De fiets heeft geen versnellingen en het zadel wordt amper gebruikt. De BMX’ers fietsen staand. Het is zowel een freestylesport, waarbij trucjes op en met de fiets worden gedaan, als een racesport. Sinds 2008 is BMX-racen een Olympische sport en in 2020 is ook freestyle aanwezig bij de Spelen. Namens Nederland blinken bijvoorbeeld Laura Smulders en Niek Kimmann uit in het BMX-racen.

Bij het BMX-racen vertrekken de fietsers of fietssters van een schans en vliegen en fietsen ze over hindernissen heen op een afgezet parcours. De eerste over de streep wint. Freestyle BMX is te vergelijken met bijvoorbeeld kunstschaatsen. Op en met de fiets moeten trucjes worden gedaan. Bij freestyle wedstrijden is er een jury die punten geeft en de trucjes een beoordeling geeft.

Mountainbiken

Mountainbiken is, kort door de bocht genomen, wielrennen op onverharde wegen. De banden van de fiets zijn dikker zodat er betere grip is. Vaak zitten er ook grotere schokdempers op de mountainbikes zodat sprongen en oneffenheden beter kunnen worden opgevangen. Mountainbiken kan goed in duinen en bossen, maar natuurlijk ook vanaf bergen. Bij downhill mountainbiken ga je bijvoorbeeld continue naar beneden. Dit vergt uitstekend stuurmanschap en een flinke portie lef. Andere soorten mountainbiken die in wedstrijdverband worden gedaan zijn:

 • Cross country
 • Marathon
 • Fourcross
 • Streetrace
 • Eliminator
 • Bike trial

edwin de wolf

Para-cycling

Alle wielersporten voor sporters met een handicap vallen onder de term para-cycling. Voor verschillende beperkingen zijn er verschillende variaties van wielrennen mogelijk. Mensen met een dwarslaesie of beenamputatie kunnen met een handbike de weg op. Daarnaast zijn er ook tandemwedstrijden voor mensen met een visuele beperking. Tri-cycling is geschikt voor bijvoorbeeld fietsers met spasmes. Het extra wiel zorgt voor een betere balans. Er is ook een categorie voor fietsers die een armamputatie hebben gehad of gedeeltelijke verlamming hebben. Al deze sporten zijn paralympische onderdelen en worden op hoog niveau beoefend in Nederland, terwijl ze ook voor amateurs erg leuk zijn om te doen.

Lees meer over TeamNL Wielrennen Paralympisch

Jetze Plat is hand-biker en behaalde vele titels op Nederlands, Europese, Wereld en Paralympisch niveau. In 2019 heeft het werelduurrecord handbike op zijn naam gezet. Wij zijn trots dat Jetze Plat Nederlandse Loterij ambassadeur is.

Bekende rondes en de wielerklassiekers

De meest bekende wielrenwedstrijden zijn natuurlijk de drie grote rondes voor mannen. Dit zijn de Tour de France, de Giro d’Italia en de Vuelta a España, oftewel de ronde van Frankrijk, de ronde van Italië en de ronde van Spanje. Deze rondes duren drie weken en aan het eind is er voor de renners die in totaal de minste tijd nodig had om alle etappes af te werken een gele, roze of rode leiderstrui te verdienen. Er zijn maar drie mannelijke Nederlandse renners die ooit een grote ronde wisten te winnen en alleen Tom Dumoulin is van deze drie nog actief. Bij de vrouwen is de Giro Rosa de belangrijkste ronde. Annemiek van Vleuten won deze wedstrijd meerdere keren en ook Anna van der Breggen pakte de roze trui al eens.

Naast de grote rondes zijn er ook wielerklassiekers. Dit zijn ééndaagse wedstrijden die vaak al meer dan honderd jaar worden gehouden en over het algemeen bijzonder lang en zwaar zijn. Ze worden in het voorjaar en het najaar verreden. De meeste wielerklassiekers worden in België, Italië en Frankrijk gehouden. In Nederland is alleen de Amstel Gold Race een klassieker te noemen. De vijf belangrijkste wielerklassiekers noemen we de Monumenten. Dit zijn:

 • Milaan – San Remo
 • Ronde van Vlaanderen
 • Parijs – Roubaix
 • Luik – Bastenaken – Luik
 • Ronde van Lombardije Uitstekende klassiekerspecialisten van de laatste jaren zijn onder anderen Julian Alaphilippe, Tim Wellens, Greg van Avermaet, Peter Sagan en Philippe Gilbert.
Bekijk de wedstrijdkalender wegwielrennen

Wielrenners TeamNL

TeamNL is een selectie van sporters die Nederland op internationaal topniveau vertegenwoordigen. Dit zijn jonge en wat oudere sporters en zowel dames als heren en para-sporters. Deze topsporters doen mee aan de belangrijkste wedstrijden waaronder EK’s, WK’s, Olympische en Paralympische Spelen. De NOC*NSF werkt in TeamNL samen met negentwintig sportbonden. De Nederlandse Loterij is één van de hoofdsponsors van TeamNL en wil zo topsporters uit Nederland op weg helpen en stimuleren om ons land te vertegenwoordigen op het hoogste podium. Wielrenners die bij TeamNL horen zijn bijvoorbeeld Groenewegen, Kelderman, Teunissen, Kruijswijk, Poels en Mollema.

Lees meer over TeamNL wielrennen

Wielrenlegendes

Het wielrennen, en dan met name het wegwielrennen, kent legio bijzondere verhalen uit het verleden. Een opmerkelijk verhaal gaat over Eugène Christophe. De Fransman is in 1912 tweede in de Tour de France geworden en is een jaar later op weg naar de eindzege als hij wordt aangereden door een auto. Met hem is niks aan de hand, maar de voorvork van zijn fiets is gebroken. In die tijd moeten coureurs zelf hun fietsen repareren. Christophe loopt daarom naar de dichtstbijzijnde smederij. Hij repareert hier in ruim vier uur zelf zijn voorvork, maar kan de tourzege vergeten.

In 1919 krijg Christophe als eerste coureur ooit de gele trui in de tour. Op een strook met kasseien breekt echter opnieuw zijn voorvork. Deze keer is hij twee uur kwijt aan het smeden van een nieuw onderdeel, maar verder dan derde zal hij hierdoor niet komen in de eindstand. In 1922 is Christophe weer prima bezig aan de Tour de France wanneer voor de derde keer in zijn carrière zijn voorvork breekt. Hij vervolgt die etappe op de zware en onprofessionele fiets van een toeschouwer en winst opnieuw de Tour niet.

Legendarische verhalen zijn er ook over de Tour de France van 1926 die 5.745 kilometer lang was en letterlijk langs de grenzen van Frankrijk ging. Sommige etappes waren zo lang dat er pas na 17 uur iemand over de finish kwam. In een bergetappe verdwenen onderweg 22 renners spoorloos om pas uren later terug te worden gevonden in verlaten schuurtjes. Natuurlijk zijn er ook legio wielrenlegendes te vertellen over de tourwinsten van Merckx, Anquetil, Hinault en Indurain. Om nog maar te zwijgen over de vele dopingperikelen, waar boeken vol over zijn geschreven.

Hoe start ik met wielrennen

Het leuke van wielrennen is dat iedereen het in principe kan gaan doen. Het is natuurlijk wel noodzakelijk om een fiets te hebben en passende kleding aan te schaffen. Dit hoeft echter zeker niet duur te zijn. Het wielrennen onder de knie krijgen op een tweedehands fiets is ideaal. Het beste is om rustig aan te beginnen en op de weg te beginnen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om bij een wielrenclub te gaan en daar wat lessen te volgen om je techniek te verbeteren en de smaak te pakken te krijgen.

Voeding

Als je op een bepaald niveau komt is ook de voeding van groot belang. Topsporters die meedoen aan bijvoorbeeld de Tour de France, Giro of Vuelta hebben diëtisten en chefs mee om hun van de beste voeding te voorzien. Aangezien het fietsen aardig wat calorieën kost is het belangrijk om energierijke repen of gelletjes mee te nemen. Gewoon een banaan en een blikje cola zien we ook vaak in het profpeloton voorbij komen. Eet je niet genoeg tijdens het fietsen dan is een hongerklop mogelijk en zal je niet meer goed vooruit komen. Verder is sportdrank of gewoon water essentieel om mee te nemen als je gaat fietsen. Kramp komt namelijk door een gebrek aan vocht in de spieren.

Basisconditie

Het is aan te raden om rustig te beginnen met fietsen en niet al te ver te gaan. Loop niet te hard van stapel. De renners in de Tour zijn ook allemaal begonnen met korte rondjes en niet al te steile hellingen. Je conditie zal snel beter worden als je gaat wielrennen en hierdoor kun je je grenzen stukje bij beetje verleggen.

Alleen of in teamverband

Er zijn honderden wielrenteams en fietsclubs in Nederland waar je terecht kunt als je in teamverband wilt gaan rijden. Dit gaat ook op voor BMX, veldrijden, mountainbiken en baanwielrennen. Je zult hiervoor op zoek moeten naar clubs die wedstrijden en trainingen organiseren. Wegwielrennen kun je natuurlijk ook prima alleen doen, maar het is natuurlijk wel leuker om samen met iemand de hort op te gaan.

Handige wielrenapps

Er zijn legio handige wielrenapps te vinden in de appstores van Google en Apple. De meest gebruikte fietsapp is zonder twijfel Strava. Deze app volgt via GPS je route en toont onder meer je gemiddelde snelheid, gereden afstand en je wattages. Leuk is dat je recordhouder kan worden op een bepaald stukje weg als je erg snel gaat. Je kan je data makkelijk delen met vrienden. Naast Strava zijn er ook games die het fietsen thuis op een rollerbank leuk maken. Denk hierbij aan Zwift waarbij je online tegen andere fietsers kun racen vanuit je huis.

Meer tips over wielrennen