Handbal in beweging

Handbal volop in beweging!

Nederlands Handbal Verbond investeert in de handbalsport

Publicatie: 17 december 2019

“Ze zijn vanuit het pierenbadje in het diepe gesprongen”, zei handbalkeepster Tess Wester voorafgaand aan het WK in Japan. Maakte ze zich in eerste instantie een beetje zorgen om de vele jeugdige speelsters in de selectie, nu blijkt dat deze frisse wind er mede voor heeft gezorgd dat de handbaldames op sensationele wijze het WK in Japan hebben gewonnen. Een historische prestatie voor de handbaldames!

Als speler van een van de spellen van Nederlandse Loterij ben jij ook onderdeel van dit succes. Want door jouw deelname wint de hele Nederlandse top- én breedtesport. Door de bijdrage van Nederlandse Loterij, die mede mogelijk gemaakt wordt door de spelers van de spellen van Nederlandse Loterij, kan het Nederlands Handbal Verbond (NHV) investeren in verschillende maatschappelijke projecten en trainingsfaciliteiten.

Dat die investeringen lonen, is te zien aan de historische prestatie van het dameshandbalteam dat uit veel jonge speelsters bestaat. Het is duidelijk dat de talentvolle opvolgers van Estavana Polman en Tess Wester al klaar staan. Maar wie volgt hen straks op? Sport is belangrijk voor de maatschappij. We weten allemaal dat sporten en bewegen goed voor je is, maar er zijn nog veel mensen die dat onvoldoende doen. Het NHV is daarom met de 380 handbalverenigingen in Nederland continu bezig om jongeren te enthousiasmeren voor het spelletje. We spreken Danny de Ruiter, manager Verenigingsservice & Productontwikkeling bij NHV.

nederlandse loterij

Was er in de jaren ’90 een flinke dip te zien in het aantal kinderen en tieners dat voor handbal koos, nu zit de sport weer in de lift. Gemiddeld is in de afgelopen 4 jaar een stijging van 20% zichtbaar. Dit heeft veel te maken met het succes van de Nederlandse handbaldames en -heren. Maar ook met de vernieuwingsslag binnen het handbal dat het enthousiasme voor de sport aanwakkert. “We zetten bijvoorbeeld ook volop in op beachhandbal. Dat past veel beter bij de huidige belevingswereld van jongeren dan buitenhandbal op asfalt of kunstgras.” De Ruiter vindt het jammer dat de sport langzaam verdwenen is uit de gymlokalen op school.

“Kinderen die tot hun tiende jaar verschillende sporten uitproberen zoals handbal, krijgen motorisch een bredere basis dan kinderen die in hun jonge jeugd alleen maar voetballen of hockeyen. Daarom werken we nauw samen met andere sporten zoals volleybal, gymnastiek en basketbal om kinderen via de gymles breed op te leiden. Deze brede basis voorkomt dat ze vroegtijdig afhaken. Wij willen niet alleen dat kinderen gáán sporten, maar dat ze blijven sporten. Door de bijdrage van Nederlandse Loterij kunnen we hier aandacht aan besteden met allerlei maatschappelijke projecten.”

Nederlandse Loterij

Goalcha-streethandball
Een project wat mede dankzij de bijdrage vanuit Nederlandse Loterij is opgestart, is Goalcha-streethandball. Hiermee wil de NHV kinderen op een laagdrempelige manier laten kennismaken met de handbalsport. De Ruiter: “We hebben nu zes Goalcha-trainers, maar zijn op zoek naar nieuwe Goalcha-experts. We hopen dat gymleraren of trainers van verenigingen dit lokaal oppakken, zodat streethandball zich als een olievlek over Nederland verspreidt.” Goalcha kun je overal spelen. Tijdens de gymles, op schoolpleinen en Cruyff courts, of in buitenschoolse opvanglocaties en winkelcentra. “We merken dat het een groot succes is. Ons doel is dat 283.000 kinderen een zachte Goalcha-bal hebben vastgehouden aan het einde van het seizoen 2019/2020.”

Maatschappelijke taak
Datzelfde doel heeft het NHV met andere doelgroepen voor ogen. Zo is in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds afgelopen voorjaar begonnen met Walking Handball. Sindsdien is een flinke groei te zien in het aantal handbalclubs dat deze manier van handballen aanbiedt aan 55-plussers. Daarnaast zijn het NHV en Reuma Nederland onlangs een samenwerking gestart. Vanaf volgend jaar willen zij mensen met reuma enthousiast maken voor Walking Handball of rolstoelhandbal. Om extra aandacht te genereren speelt de nationale herenploeg tijdens het EK handbal in Noorwegen in januari 2020 met het logo van Reuma Nederland op het shirt.

Spelers bedankt!
Nederlandse Loterij gaat voor een gelukkiger en gezonder Nederland. Door mee te spelen met één van de spellen van Nederlandse Loterij zorg je ervoor dat wij kunnen investeren in de Nederlandse sport en de Nederlandse samenleving. We investeren in topsport én de breedtesport via allerlei maatschappelijke initiatieven. Hierdoor kan jong en oud kennismaken met bijvoorbeeld de handbalsport en krijgen ook talentvolle handballers de kans om in optimale omstandigheden de beste begeleiding te krijgen en door te stomen naar topniveau. Zo wint heel Nederland!