Nederlands succes op WK Veldrijden in glibberig Bogense

Goud voor Mathieu van der Poel, zilveren medaille voor Lucinda Brand, Marianne Vos pakt het brons

5 februari 2019 Foto: Tim Buitenhuis/KNWU

Afgelopen weekend was in Bogense (Denemarken) het WK Veldrijden met zowel bij de mannen als de vrouwen Nederlands succes. Zaterdag streden de Nederlandse vrouwen, waar met Lucinda Brand, Marianne Vos en Annemarie Worst meerdere Nederlandse kanshebbers waren voor de wereldtitel. Zondag stond de race van de mannen gepland, waar Mathieu van der Poel favoriet was.

Zaterdag stonden er met Marianne Vos, Annemarie Worst en Lucinda Brand drie titelkandidaten aan de start. Denise Betsema completeerde het Nederlandse team wat met Lucinda Brand dé titelfavoriet in de ploeg had. Het Nederlands vrouwenteam moest dan wel de strijd aangaan met de Belgische veldrijdster Sanne Cant. Brand kwam, door het glibberige parcours, niet lekker uit de startblokken. Ondanks dat voegde zij zich even later wel in de kopgroep met Annemarie Worst, Marianne Vos, Denise Betsema en Sanne Cant. Bij de laatste wissel ging Lucinda Brand helaas onderuit waardoor zij, samen met Marianne Vos, Sanne Cant niet meer kon achterhalen. Hierdoor was de Nederlandse medailleoogst bij de vrouwen een mooie zilveren en bronzen plak. Zilver voor Lucinda Brand en brons voor Marianne Vos.

Op zondag was het eerst de beurt aan de vrouwelijke beloften. Dit podium kleurde geheel Oranje. Inge van der Heijden pakte het goud, Fleur Nagengast ging naar huis met zilver en Ceylin del Carmen Alvarado veroverde het brons.

Hierna was het de beurt aan de mannen om te strijden voor de wereldtitel. Alle ogen waren maar op één veldrijder gericht, namelijk: Mathieu van der Poel. De Nederlander nam aan het begin van de koers de leiding. De eerste aanval zette hij in, in de derde ronde, op de schuine kant. Hier sloeg van der Poel een gat wat even later weer dichtgereden werd door zijn Belgische concurrent Wout van Aert. Na de aanval van onze landgenoot in de vijfde ronde sloeg hij een gat wat niet meer kon worden dichtgereden door zijn Belgische concurrenten. Daarmee toonde Mathieu van der Poel zijn klasse en soleerde hij naar zijn tweede, emotionele, wereldtitel!

Door de medailles van Lucinda Brand en Marianne Vos op zaterdag, het complete Nederlandse podium bij de vrouwelijke beloften en de gouden plak voor Mathieu van der Poel heeft Nederland de medaillespiegel gewonnen.

Nederlandse Loterij is hoofdsponsor van het Nederlandse wielrennen en wil iedereen, van recreant tot topsporter, motiveren voor de wielersport. Als hoofdsponsor van het Nederlandse wielrennen zijn we, uiteraard, extra trots op de winst van de medaillespiegel en de mooie medailles van Marianne Vos, Lucinda Brand & Mathieu van der Poel.