Nederlandse Loterij feliciteert de winnaars van het Sportgala 2018

Fotografie/Video: NOS
Publicatie: 20 december 2018

Woensdag 19 december werd het sportjaar 2018 op een feestelijke wijze afgesloten tijdens het NOS|NOC*NSF Sportgala. Tijdens dit gala werden ook de prijzen voor sportman, sportvrouw, Paralympisch sporter, sportploeg en sportcoach uitgereikt.

De absolute top van de Nederlandse sport kwam in de AFAS LIVE in Amsterdam om terug te blikken op de mooiste sportmomenten van 2018. Tijdens het gala werd Maarten van der Weijden in het zonnetje gezet vanwege zijn Elfstedenzwemtocht en ook Ireen Wüst, die in Pyeonchang haar vierde gouden Olympische medaille op rij haalde, kreeg speciale aandacht. Ook omdat zij met 11 medailles de meest succesvolle Olympische sporter voor Nederland ooit is.

Paralympisch sporter
De prijs voor Paralympisch sporter van het jaar ging naar onze ambassadrice Bibian Mentel. Nadat er bij haar voor de negende keer kanker werd geconstateerd vorig jaar moest ze zich weer terugknokken. De vraag was of ze de Paralympics in Pyeongchang zou gaan halen, maar door intensief sporten en de juiste coaching stond ze er toch en bekroonde ze haar bewogen jaar met de Paralympische titel op de snowboardcross. Wij feliciteren Bibian met deze mooie prijs!

Sportploeg
De sportploeg van het jaar die naar huis ging met de Jaap Eden waren de Nederlandse baanwielrenners. Door de winst op zowel het EK én het WK troefden zij de andere genomineerden, de hockeydames en het zeilduo Annemiek Bekkering en Annette Duetz, af volgens de vakjury. Als kersverse sponsor van de KNWU en het baanwielrennen willen wij Matthijs Büchli, Harrie Lavreysen, Nils Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg feliciteren met deze mooie bekroning op het sportjaar 2018.

Sportcoach
De genomineerden in de categorie Coach van het Jaar waren schaatscoach Jac Orie, shorttrackcoach Jeroen Otter en tenniscoach Raemon Sluiter. Frans Timmermans nam de uitreiking voor zijn rekening. Jac Orie werd uitgeroepen tot Coach van het Jaar, maar tot ieders verrassing waren er twee coaches van het jaar. De tweede coach die een Jaap Eden verdiende was Raemon Sluiter. Beide coaches hebben, op hun eigen sportgebied, mooie prestaties neergezet. Jac Orie op de Olympische Spelen met de schaatsploeg en Raemon Sluiter in het begeleiden van Kiki Bertens. Uiteraard willen wij Jeroen Otter niet tekort doen, hij heeft met de shorttrackploeg ook uitstekende prestaties neergezet. Raemon en Jac, namens Nederlandse Loterij, gefeliciteerd!

Sportvrouw
Bij de vrouwen streden 4 genomineerden om de titel ‘Sportvrouw van het Jaar’, namelijk: wielrensters Annemiek van Vleuten en Anna van de Breggen en schaatsers/shorttracksters Jorien ter Mors en Suzanne Schulting. De vakjury besloot om Suzanne Schulting, tevens oud-ambassadrice van Nederlandse Loterij, uit te roepen tot Sportvrouw van het Jaar. Suzanne, gefeliciteerd!

Sportman
De genomineerden voor Sportman van het Jaar kwamen uit het schaatsen, motorcross en turnen. De namen waren dan ook niet de minste met Kjeld Nuis, Jeffrey Herlings en Epke Zonderland. Uiteindelijk ging oud-ambassadeur van Nederlandse Loterij Kjeld Nuis met de prijs naar huis. Zijn 1000 en 1500 meter race op de Olympische Spelen in Pyeongchang zijn de mooiste uit zijn sportjaar 2018. Gefeliciteerd Kjeld!   Talent van het Jaar
Naast de sportman, sportvrouw, sportploeg en coach van het jaar werd ook het talent van het jaar 2018 verkozen. Voor het eerst in de geschiedenis van de sportprijzen ging deze prijs naar een voetballer. Verdediger van het Nederlands Elftal en Ajax-aanvoerder Matthijs de Ligt kreeg de trofee overhandigd uit handen van Frank de Boer. Matthijs, laat dit een aanmoediging zijn om alles uit je carrière te halen. Gefeliciteerd!