Logo Lotto

Nederlandse Loterij vernieuwt Lottospel

Rijswijk, Lotto wordt vernieuwd. Het spel met de gele ballen, dat ruim 42 jaar bestaat, wordt aanpast aan de wensen van spelers. Het wordt gemakkelijker om te spelen, de jackpot valt straks vaker en het reservegetal komt terug. Op 11 november 2017 is de eerste trekking nieuwe stijl.

Op zaterdag 4 november is de laatste trekking van Lotto oude stijl. Vanaf 5 november zijn nieuwe loten verkrijgbaar online en via de winkels. Op zaterdag 11 november 2017 vindt de eerste trekking van het vernieuwde Lotto spel plaats. Spelers en retailers worden deze en volgende week geïnformeerd over de veranderingen.

Meer balans tussen winkans en prijzenEind 2016 heeft Nederlandse Loterij onderzoek laten uitvoeren onder een representatieve groep (potentiele) spelers met vragen over de opzet van het spel en over de (gewenste) samenstelling van het prijzenpakket. Uit de resultaten blijkt dat het spelers niet zozeer om een hoge jackpot gaat, maar eerder om een juiste balans van winkansen en prijzen. Een lagere jackpot met een hogere valkans is daarom één van de nieuwe uitgangspunten in het spel.

Arno de Jong, directeur Brands & portfoliomanagement van Nederlandse Loterij: “In 42 jaar tijd heeft Lotto een grote groep trouwe spelers opgebouwd. Deze betrekken we regelmatig in onderzoek. Op basis van de reacties van onze klanten hebben we Lotto nog aantrekkelijker gemaakt om mee te spelen. Het spel wordt eenvoudiger, het Cijferspel vervalt en het prijzenschema wordt aangepast. De jackpot valt straks vaker, gemiddeld zeven keer per jaar. Het wordt weer spannend om Lotto te spelen!’.

Geschiedenis Lotto in vogelvlucht
De ‘vallende ballen’ van Lotto zijn al sinds de eerste trekking op 1 september 1974 een begrip. Ook in deze digitale, computergestuurde tijd is de wekelijkse Lotto-trekking niet wezenlijk veranderd. Al sinds 1974 vallen de Lotto-ballen ‘ouderwets en vertrouwd’ in een draaiende glazen bol, die wekelijks bepaalt wie de gelukkige winnaars zijn. In 1961 werd de Stichting Nationale Sporttotalisator, later bekend als De Lotto, opgericht om formeel de Sporttoto te organiseren, waarbij de opbrengsten voor een groot deel ten gunste komen aan de sport in Nederland.

1976
Lotto wordt in korte tijd enorm populair: er wordt een omzet van maar liefst 173 miljoen gulden gehaald. Een goede zaak voor alle goede doelen die De Lotto ondersteunt.

1983
Tijdens een live trekking op televisie komt een Lottoballetje vast te zitten.

1992
Lotto voert een online systeem in. Er worden bij winkeliers drieduizend terminals geplaatst die zijn aangesloten op de centrale computer van De Lotto.

2004
Ter ere van de Olympische Spelen in Athene verloot Lotto voor elke gewonnen medaille (goud, zilver of brons) een kilo goud onder haar spelers. Nederland wint dat jaar maar liefst 22 medailles.

2014
Lotto bestaat 40 jaar. In die periode heeft De Lotto in totaal € 1,4 miljard afgedragen aan de sport en circa € 500 miljoen aan andere goede doelen.

2016
De Lotto en de Nederlandse Staatsloterij fuseren tot de Nederlandse Loterij met een duidelijke missie: Nederland gezonder en gelukkiger maken door de opbrengst af te dragen aan de Nederlandse sport, goede doelen en de samenleving. Lotto is nu onderdeel van Nederlandse Loterij.