Logo Staatsloterij

Van wegleggen tot weggeven: Eén op de drie decembercadeaus eindigen in de kast of als doorgeefcadeau

Rijswijk, Hoewel driekwart van de Nederlanders vindt dat de gedachte achter een sinterklaas- of kerstcadeau het allerbelangrijkste is, geeft 1 op de 5 mensen toe zich wel eens opgelaten te voelen door de cadeaus die zij tijdens de feestdagen krijgen. Zo durft lang niet iedereen naar een bonnetje te vragen. Met als gevolg dat we een goedbedoeld cadeau beleefd in ontvangst nemen, waarna het ongebruikt ergens achter in een kast belandt. Bijna een derde geeft zelfs toe zo’n cadeau weleens zonder blikken of blozen te hebben doorgegeven als cadeau aan iemand anders. Dat blijkt uit onderzoek* van Staatsloterij waarin 1.066 Nederlanders hun stem hebben laten horen. Staatsloterij biedt uitkomst; iedereen die tijdens deze feestdagen met een cadeau in zijn maag blijft zitten, maakt kans om dit te om te ruilen voor een 10 december Staatslot.

De feestdagen zijn bij uitstek een tijd zijn waarin je elkaar echt kunt verwennen en verrassen. Tegelijkertijd ervaren veel Nederlanders de nodige stress tijdens hun zoektocht naar geschikte cadeaus. Bovendien is het vinden van een cadeau er door de inflatie niet eenvoudiger op geworden. Maar liefst 6 op de 10 Nederlanders maken zich dan ook meer zorgen over de kosten van de feestdagen dan in voorgaande jaren. Zo geeft 65 procent aan dat zij dit jaar veel kritischer zijn als zij op zoek gaan naar cadeaus en bewust kijken naar betaalbare alternatieven. Veel mensen hebben namelijk veel minder te besteden dan vorig jaar; in sommige gevallen is het cadeaubudget zelfs gehalveerd. Voor een kwart van de Nederlanders is dit aanleiding om zelfs helemaal af te zien van het geven van cadeaus.

Ondanks deze onzekere tijden geeft ruim de helft van de Nederlanders aan juist niet van plan te zijn de feestdagen soberder te vieren. Toch zorgt de zoektocht naar een leuk en betaalbaar cadeau wel voor de nodige hoofdbrekers. Om niet terug te vallen in goedbedoelde clichés, zoals sportsokken, gereedschap en douchepakketten, vraagt ruim de helft voor de zekerheid een verlanglijstje op. In de top 3 van cadeaus waarvan Nederlanders het minst blij worden tijdens de feestdagen, staan kerstartikelen - zoals een ‘foute’ kersttrui of een kerstservies (66,4 procent) - met stip op nummer één, gevolgd door goedkope luchtjes (41,3 procent) en een speciaal-bierpakket (27,8 procent). Nog al te vaak belanden zulke cadeaus onder de kerstboom, om vervolgens ongezien in een la te verdwijnen. 1 op de 3 Nederlanders geeft zelfs toe het liefste zijn of haar eigen cadeau uit te zoeken. Voor iedereen die wordt teleurgesteld: vraag dan maar om het bonnetje. Ruim driekwart van de Nederlanders vindt dat namelijk helemaal niet erg.

Top: 5 cadeaus om wel blij van te worden
Gelukkig zijn er ook cadeaus waar we tijdens de feestdagen wél blij van worden. In de top 5 van Nederlanders staan:

  1. Een uitje – we gaan er graag op uit zoals met een weekendje weg, een concert, een etentje of een bezoek attractiepark (50 procent)
  2. Elektronica – Nederlanders zijn dol op technisch spul zoals een nieuwe telefoon ear pods (30 procent) Boeken en tijdschriften – naast scrollen houden we ook nog van lezen (25,1 procent)
  3. Staatslot – het is heel simpel om iemand toch een spannend cadeau te geven (20,2 procent)
  4. Sieraden – tijdloos en charmant, dus sieraden blijven populair (19,2 procent)

“Meer dan ooit is het tijdens de feestdagen het gebáár dat telt, de gedachte achter een cadeau. Wat we voor elkaar voelen en wat je iemand gunt, is iets wat je niet in geld kunt uitdrukken. Dat is precies wat we Nederland deze feestdagen op het hart willen drukken: dat je door iets kleins te geven, echt een groots gebaar kunt maken”, vertelt Thomas van Vessem, woordvoerder van Staatsloterij. “Met een 10 december Staatslot zeg je eigenlijk op een symbolische manier: ‘Ik gun je al het geluk van de wereld’. Iets kleins geven kan groots uitpakken, want de jackpot van 10 december staat op 13,2 miljoen. En mocht je deze feestdagen toch opgescheept worden met een overbodig cadeau, laat ons dan weten waarom je juist jouw cadeau wil omruilen voor een Staatslot!”

Inruilen bij teleurstelling
Voor iedereen die helaas alsnog teleurgesteld wordt door een cadeau misser, is er gelukkig ook de Cadeau Swap Actie van Staatsloterij. Via de eigen social mediakanalen en via influencers worden Nederlanders opgeroepen om 5 tot en met 9 december hun ongewenste cadeaus op een originele manier bij hen onder de aandacht te brengen. De leukste en meest creatieve inzendingen maken vervolgens kans te worden omgeruild voor een 10 december Staatslot.

*Onderzoek uitgevoerd door Panel Wizard in november 2022 onder 1066 Nederlanders

Over Nederlandse Loterij
Staatsloterij is onderdeel van Nederlandse Loterij. Nederlandse Loterij is de grootste aanbieder van kansspelen in Nederland met negen spelmerken: Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten, TOTO Sport, TOTO Casino, en TOTO Winkel. In 2021 heeft Nederlandse Loterij 2.467 miljoen euro aan prijzengeld uitgekeerd aan haar spelers (inclusief kansspelbelasting). Jaarlijks geeft Nederlandse Loterij vrijwel haar gehele opbrengst aan de Nederlandse Sport via het NOC*NSF, aan 18 goede doelen op het gebied van gezondheid, beweging en welzijn en aan de Nederlandse samenleving via het ministerie van Financiën. In 2021 ging het om een bedrag van 188 miljoen euro.