Speel bewust
Terug

Zo houd je grip op je speelgedrag

Speel je mee met de spellen van Nederlandse Loterij? Bekijk de onderstaande tips om binnen je budget te blijven en je speelgedrag goed onder controle te houden.

Tips

 1. Bepaal vooraf je budget
  Je hoopt natuurlijk een mooie prijs te winnen als je meespeelt, maar de realiteit is dat je rekening moet houden met een verlies als uitkomst. Daarom moet je nooit spelen met geld waarmee je eigenlijk andere dingen had moeten doen, zoals boodschappen of je huur betalen. Bedenk van tevoren wat je maximaal kwijt wilt zijn en speel alleen met geld dat je ook daadwerkelijk kunt missen.
 2. Speel met kleine bedragen
  Met onze spellen wordt het leven nog spannender, omdat je weet dat er zomaar een prijs kan vallen. Dat is natuurlijk ook al zo als je met kleine bedragen speelt. Hetzelfde spelplezier, maar dan met minder risico.
 3. Probeer je verlies niet terug te winnen
  Verliezen vindt niemand leuk, maar het hoort wel bij het spel. Accepteer je verlies en ga niet opnieuw spelen met als doel je verloren geld terug te winnen.
 4. Speel samen
  Samen spelen is dubbel zoveel speelplezier. Je kunt samen fantaseren over wat je gaat doen als je wint, maar je kunt elkaar ook een beetje in de gaten houden. Let wel op: Als je een grote prijs wint, mag je die niet zomaar delen. Dus verdiep je eerst goed in de voorwaarden. Bij Staatsloterij kun je bijvoorbeeld via Groepsspelen met meerdere mensen meedoen.
 5. Betaal regelmatig je saldo uit
  Doe jezelf een plezier en betaal je saldo uit naar je bankrekening. Dan kun je er andere leuke dingen van doen en kom je niet in de verleiding om je hele winst weer in te zetten. Je saldo uitbetalen kan [hier][1].
 6. Neem een pauze
  Misschien is het goed om een tijdje helemaal niet meer te spelen en je te richten op andere leuke dingen in je leven, zoals familie, vrienden of hobby’s. Als je dan toch aan kansspelen blijft denken, is dat een signaal voor jezelf dat je misschien wel een risico loopt.
 7. Bescherm jezelf
  Heb je besloten om een pauze te nemen en zoek je voor jezelf een stok achter de deur? Dan heb je een aantal mogelijkheden. Als je online meespeelt, kun je je account via onze klantenservice laten blokkeren. Er is ook software beschikbaar die je kunt installeren op je telefoon, tablet of laptop waarmee je kansspelen helemaal blokkeert