Terug

Irene Schouten, ambassadeur Nederlandse Loterij

Irene Schouten is zowel bij het marathonschaatsen als op de de langebaan succesvol. Op de Olympische Winterspelen in Beijing in 2022 beleefde ze haar sportieve hoogtepunt met een gouden medaille op de 3.000 en op de 5.000 meter.

Sport + specialiteit: Schaatsen, 3.000 meter, 5.000 meter, mass-start en marathon.
Prestaties: 3x Olympisch goud 2022 (3.000 meter, 5.000 meter, mass-start), 2x Olympisch brons (2022 ploegachtervolging en 2018 mass-start), 4x Wereldkampioen, 5x Europees kampioen, 29x Worldcups (18x goud, 6x zilver, 5x brons).

Wie is Irene Schouten?

2022 was hét jaar voor topschaatster Irene Schouten: alles wat zij aanraakte, veranderde in goud. Nooit eerder was een Nederlandse atleet zo succesvol tijdens één Olympische Winterspelen. Naast drie gouden medailles in Beijing, won zij het WK Allround en veroverde zij de harten van menig internationaal sportliefhebber. Een échte West-Fries met een motor in de benen en een kop van beton. Puur, eerlijk en ontwapenend.

"Ik hou heel erg van winnen, het uiterste uit jezelf halen"
Schaatsen was voor Irene een logische keuze; haar oudere broer en zus waren al lid van de schaatsclub. “Op mijn achtste gingen we ’s winters samen met de bus vanuit ons dorp naar de ijsbaan. Zo begon het allemaal. Ik was super gedreven, wilde absoluut beter zijn dan mijn leeftijdsgenootjes. Het ging heel snel, ik mocht al snel naar een hogere groep. Op clubniveau won ik wel eens wat. Toen ik daarna nationale kampioenschappen ging rijden, merkte ik dat ik op dat niveau nog niet goed genoeg was. Dat leerde me om mezelf te verbeteren.”

Dat bleek de juiste keuze. “Profschaatsen past goed bij me; ik hou heel erg van winnen, het uiterste uit jezelf halen. Mijn streven is de beste race te rijden als het erom spant. Een topprestatie leveren als het moet. Als jong talent had ik een constante stijgende lijn te pakken; mijn prestaties werden lange tijd steeds beter en beter.”

Irene Schouten

Waarom ambassadeur?

“Nederlandse Loterij is partner van TeamNL en ik vind het bijzonder om te zien dat er een partij is die zoveel vertrouwen heeft in de Nederlandse sport, op alle vlakken. Sport en winnen brengt voor mij een geluksgevoel met zich mee.

Als ambassadeur van Nederlandse Loterij deel ik mijn verhaal en hoop ik hiermee anderen te inspireren. Daarnaast draag ik graag bij aan de missie van Nederlandse Loterij: een gelukkig, gezond en sportief Nederland.”