Jetze Plat
Terug

Jetze Plat, ambassadeur Nederlandse Loterij

Sport: Wielrennen, handbike
Prestaties: Goud en brons op de Paralympische Zomerspelen 2016,
Werelduurrecord handbike 44.749 meter

Wie is Jetze Plat

Mijn naam is Jetze Plat, 27 jaar oud en ik ben geboren met een afwijking aan beide benen. Door deze afwijking was het voor mij niet mogelijk om op een normale fiets te rijden en mijn ouders kwamen daardoor in aanraking met een handbike. Dit was voor mij de ideale vervoersvoorziening zodat ik zo ook zelfstandig naar school kon fietsen en met vriendjes kon afspreken. Vanaf jongs af aan ben ik al actief met sporten. Voornamelijk natuurlijk al het handbiken maar daarnaast ook met zwemmen en waterpolo. Jaar na jaar ontwikkelde mijn bovenlichaam zich om de ‘tekortkomingen’ van mijn benen zo goed mogelijk op te vangen. Ik ben opgegroeid bij mijn ouders samen met mijn broer, zus en zusje. Als kind speelde ik zoveel mogelijk buiten en nam ik de hobby van mijn broer en vader over, namelijk sleutelen aan brommers en motoren.

Sinds mijn 16e ben ik actief op nationaal topniveau handbiken waarmee ik snel deelnam aan internationale wedstrijden. Ik kwalificeerde mij voor de Paralympische Spelen van 2012 in Londen waar ik vierde werd bij de wegwedstrijd handbiken.

Met mijn kort maar bondige motto ‘alles of alles’

Kort daarna kwam de combinatie van de triathlonsport met handbiken en kwalificeerde ik mij ook voor de Paralympische Spelen van Rio 2016 met beide sporten. Tijdens deze Paralympische speelde behaalde ik goud en brons. In 2017 finishte ik als eerste Paralympische atleet in de top 30 (overall) tijdens de Wereldberoemde Ironman triathlon op Hawaï en in 2019 verbrak ik het Werelduurrecord handbiken met een afstand van 44,749 kilometer. Met mijn kort maar bondige motto ‘alles of alles’ geloof ik er in dat met doorzettingsvermogen heel veel mogelijk is. Hard werken is hiervoor een vereiste maar daarmee kun je dan ook mooie dingen bereiken!

Waarom ambassadeur?

Sport heeft mij gebracht waar ik nu sta. In de beginjaren bracht sport mij hele belangrijke dingen zoals zelfkennis, zelfvertrouwen en zelfstandigheid en uiteindelijk is dit topsport geworden. Voor mensen met een handicap en ieder ander mens is het belangrijk om plezier in het sporten te krijgen om zo fit te zijn voor alle dagelijkse dingen. Als topsporter hoop ik zeker mensen te kunnen inspireren en ook plezier aan sport te laten beleven. Hierin zit een belangrijke overlap met de Nederlandse Loterij en ik ben er dan ook van overtuigd dat we samen sterker staan!