Jetze Plat
Terug

Jetze Plat, ambassadeur Nederlandse Loterij

Paralympisch topsporter Jetze Plat won als handbiker en paratriatleet alles wat er te winnen valt: wereldtitels en paralympisch goud.

Sport: Para triathlon, handbike, wheelchair.
Prestaties: Paralympisch kampioen, meervoudig Wereld-, Europees- en Nationaal kampioen en houder van het parcoursrecord van de wereldberoemde Ironman op Hawaï (8h41m47s).

Wie is Jetze Plat?

"Ik ben geboren met een afwijking aan beide benen. Door deze afwijking was het voor mij niet mogelijk om op een normale fiets te rijden en mijn ouders kwamen daardoor in aanraking met een handbike. Dit was voor mij de ideale vervoersvoorziening zodat ik zo ook zelfstandig naar school kon fietsen en met vriendjes kon afspreken. Vanaf jongs af aan ben ik al actief met sporten. Voornamelijk natuurlijk al het handbiken maar daarnaast ook met zwemmen en waterpolo. Jaar na jaar ontwikkelde mijn bovenlichaam zich om de ‘tekortkomingen’ van mijn benen zo goed mogelijk op te vangen. Ik ben opgegroeid bij mijn ouders samen met mijn broer, zus en zusje. Als kind speelde ik zoveel mogelijk buiten en nam ik de hobby van mijn broer en vader over, namelijk sleutelen aan brommers en motoren."

Sinds zijn zestiende is Jetze actief op nationaal topniveau handbiken waarmee hij snel deelnam aan internationale wedstrijden. In 2013 kwam de combinatie van de triathlonsport met handbiken. Sindsdien is zijn erelijst gigantisch gegroeid.

Nieuwe uitdaging
Na de succesvolle Paralympische Spelen 2020 in Tokio had Jetze een nieuwe sportieve uitdaging nodig. Deze vond hij in de marathon met wheelen. "Ik had wel een prikkel nodig om elke dag weer wakker te worden en het maximale uit mezelf te halen.”

"Met mijn korte maar bondige motto ‘alles of alles’ geloof ik er in dat met doorzettingsvermogen heel veel mogelijk is. Hard werken is hiervoor een vereiste, maar daarmee kun je dan ook mooie dingen bereiken."

Jetze Plat

Waarom ambassadeur?

"Sport heeft mij gebracht waar ik nu sta. In de beginjaren bracht sport mij hele belangrijke dingen, zoals zelfkennis, zelfvertrouwen en zelfstandigheid en uiteindelijk is dit topsport geworden. Voor mensen met een handicap en ieder ander mens is het belangrijk om plezier in het sporten te krijgen om zo fit te zijn voor alle dagelijkse dingen.

Als topsporter hoop ik zeker mensen te kunnen inspireren en ook plezier aan sport te laten beleven. Hierin zit een belangrijke overlap met Nederlandse Loterij en ik ben er dan ook van overtuigd dat we samen sterker staan. Ik vind het erg goed en belangrijk dat Nederlandse Loterij de volledige Nederlandse sport (van top tot breedtesport) ondersteunt."