Marit Bouwmeester
Terug

Marit Bouwmeester, ambassadeur Nederlandse Loterij

Marit Bouwmeester is een zeilster in de laser radial-klasse (ILCA 6-klasse). Ze nam driemaal deel aan de Olympische Spelen. Op de Spelen in Rio de Janeiro in 2016 won ze de eerste Olympische gouden medaille voor Nederland in een zeilboot sinds 80 jaar.

Sport + specialiteit: Zeilen ILCA 6 klasse.
Prestaties: 1x Olympisch goud 2016, 1x Olympisch zilver 2012, 1x Olympisch brons 2021, 4x Wereldkampioen (2011, 2014, 2017, 2020), 4x Vice Wereldkampioen (2010, 2015, 2018, 2019), 5x Europees kampioen (2016, 2017, 2018, 2020, 2023), 18x Worldcups.

Wie is Marit Bouwmeester?

“Mijn naam is Marit Bouwmeester. Geboren op 17 juni 1988 in Wartena, Friesland. Ik ben opgegroeid op het water, zoals de meeste mensen uit dit gebied in Nederland. Vanaf mijn 6e was ik meer in een boot dan op het land te vinden. Vooral aan mijn broer Roelof werd een succesvolle zeilcarrière toegeschreven. Door er keihard voor te werken kwam ik ook als "talent" bovendrijven. Goed om te weten: ik geloof niet in de term talent. Zonder hard werken en offers brengen zul je nooit volledig uitblinken. Om een ​​lang verhaal kort te maken: mijn broer is uiteindelijk via een andere route naar de Olympus gevaren. Hij werd mijn coach.

Trotse eigenaar van alle Olympische kleuren
Na een zilveren medaille op de Spelen in Londen 2012, won ik in Rio 2016 de eerste Olympische gouden medaille voor Nederland in een zeilboot sinds 80 jaar. Tijdens de Spelen in Tokyo 2021 won ik de bronzen medaille. Sindsdien ben ik trotse eigenaar van alle Olympische kleuren. Daarnaast ben ik viervoudig wereldkampioen en vijfvoudig Europees kampioen. Het maakt me de meest succesvolle Nederlandse zeiler ooit. Nu ben ik "en route" naar mijn laatste Olympische reis, die moet leiden tot nieuw Goud in Parijs 2024.

Door mijn lange en succesvolle carrière heb ik veel over mezelf kunnen leren, maar vooral over persoonlijke ontwikkeling en zelfsturing. Deze kennis wil ik graag doorgeven aan andere mensen.”

Marit Bouwmeester

Waarom ambassadeur?

"Als zeiler weet ik als geen ander dat elke wedstrijd, elk avontuur, een combinatie is van vastberadenheid, doorzettingsvermogen en de steun van geweldige partners. Nederlandse Loterij deelt niet alleen dezelfde passie voor succes en doorzettingsvermogen, maar gaat ook verder door bij te dragen aan een betere samenleving.
Als ambassadeur ben ik trots om betrokken te zijn bij een organisatie die niet alleen fantastische kansen biedt aan mensen om hun dromen waar te maken, maar ook investeert in maatschappelijke initiatieven die onze wereld positief beïnvloeden."