nederlandse loterij magazine zeker bewegen
Terug

Winnaar Nederlandse Loterij in Beweging Prijs 2019

Benny van den Broek is coördinator sportparticipatie bij Judo Bond Nederland (JBN) en het programma ZekerBewegen: De winnaar van de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs 2019.

ZekerBewegen

Publicatie augustus 2019

Bij ZekerBewegen leren senioren van gecertificeerde instructeurs op de eerste plaats om vallen te voorkomen. Ook leren ze veilig vallen en snel weer opstaan. Het idee ontstond een aantal jaar geleden. “Er zijn takken van sport die geschikt zijn om tot op hoge leeftijd te beoefenen. De sporten die wij als bond vertegenwoordigen – judo, jiujitsu en aikido – zijn dat niet, maar in aangepaste vorm wél. Met de vereniging voor jiujitsu- en judoleerkrachten en later met valpedagoog Yos Lotens en fysiotherapeut Danny Meeuwsen, bedachten we bij welke elementen ouderen baat kunnen hebben.” In diezelfde periode toonde een promotieonderzoek van de Sint Maartenskliniek aan dat de technieken uit de judosport om een val te breken de impact op de heup verminderen. En dat kan een breuk voorkomen. “We besloten een programma te ontwikkelen dat een bijdrage levert aan het terugbrengen van het aantal heupfracturen en tegelijkertijd mensen hun bewegingsvrijheid teruggeeft. Dat was de start van ZekerBewegen.”

Vitaler dan verwacht

De basiscursus ZekerBewegen omvat zes lessen waarin wordt geoefend met een aantal terugkerende thema’s: balans en mobiliteitsoefeningen, zijwaarts vallen, voorwaarts rollen, voorwaarts vallen, achterwaarts vallen én opstaan. “Het ultieme doel is dat deelnemers zichzelf herontdekken en voelen dat ze veel meer kunnen dan ze aanvankelijk dachten. In evaluaties komt dat vaak naar voren. Na een cursus trekken zij zelfverzekerder hun wandelschoenen aan, stappen op de fiets of spelen een partijtje badminton zonder de angst om te vallen.” Een minimumleeftijd om de cursus te volgen, is er niet. In de begintijd werd ‘vijftig-plus’ geroepen, maar die ondergrens liet JBN los. “Ondertussen ben ik zelf de vijftig gepasseerd en ik loop halve marathons, dus zo’n cursus spreekt mij niet direct aan. We worden steeds ouder en fitter met z’n allen, dus de doelgroep verschuift, maar in de praktijk trekt ZekerBewegen 65-plussers aan.” Een cursus volg je in groepsverband, met maximaal twaalf cursisten op en om de judomat. “Die gezelligheid eromheen, een kop koffie na afloop, is mooi meegenomen.”

zekerbewegen judo

Bekendheid vergroten

Het mes snijdt aan twee kanten: ook de grote groep goed opgeleide judo-, jiujitsu- en aikidoleraren liften mee op het initiatief. “Vanuit JBN voorzien we onze achterban van een programma waarmee zij een nieuwe doelgroep aan zich kunnen binden. De leraren worden bijgeschoold tot gecertificeerde instructeurs, waarvan Nederland er ondertussen 175 telt.” In alle provincies zijn instructeurs te vinden die ZekerBewegen aanbieden, maar er is nog terrein te winnen. “Het is een flinke uitdaging om het programma bekender te maken en de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs helpt daar enorm bij. Ook goed nieuws is dat VGZ als eerste zorgverzekeraar ZekerBewegen in het pakket heeft opgenomen. De basiscursus wordt vergoed, dat werkt drempelverlagend.”

Geld goed besteed

“Een prachtverhaal” noemt Benny het zelf. En dat was de jury van de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs roerend met hem eens. De €50.000 die JBN mee naar huis nam, wordt goed besteed. “We willen nog beter in beeld laten brengen wat de kostenbatenanalyse op maatschappelijk niveau is. Wij zijn ervan overtuigd dat deelname aan ZekerBewegen de ziektekosten verlaagt. Ook is het tijdrovend om actief ziektekostenverzekeraars te benaderen en overtuigen dat ook zij ZekerBewegen in hun pakket moeten opnemen. En om gemeenten en provincies te benaderen om op grotere schaal met het programma aan de slag te gaan, hebben we extra mankracht nodig. Het gewonnen geldbedrag maakt dit allemaal mogelijk, het winnen van deze prijs is echt een katalysator.”

zeker bewegen nederlandse loterij in beweging prijs

Heel Nederland in Beweging

Door jaarlijks onze volledige opbrengst te investeren in de Nederlandse sport, goede doelen en onze samenleving, zorgen we dat beweging voor heel veel mensen mogelijk wordt. Om onze missie extra kracht bij te zetten reiken we jaarlijks een prijs uit aan een persoon of organisatie met een sportief initiatief dat Nederland(ers) in beweging brengt: de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs. De winnaar van deze prijs ontvangt een cheque van maar liefst €50.000 als aanmoediging en om de missie te ondersteunen. Daarnaast ontvangt de winnaar een prachtige, bronzen sculptuur.

Meer over de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs