Terug

Accountbeveiliging

Bij Nederlandse Loterij vinden we het belangrijk dat de accounts van onze spelers goed beschermd zijn. Zo kun je op een veilige manier meespelen met onze spelen en jouw gegevens beheren. Op deze pagina lees je wat Nederlandse Loterij doet om jouw account veilig te houden én wat je zelf kunt doen. Samen maken we het voor internetcriminelen extra moeilijk om in te breken in jouw account.

Multi Factor Authenticatie

Multi Factor Authenticatie (MFA) is een beveiligingsmethode waarmee je in twee stappen toegang krijgt tot je account. Stap 1 is een wachtwoord, iets wat je weet. Stap 2 is iets wat je hebt, zoals een app op je telefoon of een vingerafdruk. Voor stap 2 gebruiken we bij Nederlandse Loterij één van onderstaande mogelijkheden:

 • Authenticatie App
 • Biometrisch kenmerk (optioneel na authenticatie app)
 • Recovery Code (herstelcode)

Zo stel je Multi Factor Authenticatie in
Je kunt Multi Factor Authenticatie (MFA) instellen op de accountbeveiligingspagina van je Nederlandse Loterij account. Voordat je dit kunt instellen heb je een Authenticatie app op je telefoon nodig. Doorloop daarna onderstaande stappen:

 1. Log in op je Nederlandse Loterij account.
 2. Ga via het menu naar de accountbeveiligingspagina.
 3. Klik op de schakelaar om Multi Factor inloggen ‘aan’ te zetten.
 4. Klik op de Nu instellen’ button.
 5. Kies of je jezelf wilt verifiëren via een authenticatie app.
 6. Doorloop de stappen om je authenticatie app te koppelen aan je Nederlandse Loterij account.
 7. Sla de herstelcode die je in je scherm ziet op!
 8. Je krijgt de vraag of je via biometrische gegevens wilt inloggen. Kies je hier niet voor, dan dien je bij inloggen een code uit je authenticatie app in te voeren.
 9. Multi Factor Authenticatie is ingesteld voor je Nederlandse Loterij account

Inloggen via MFA kan je op de accountbeveiligingspagina via dezelfde schakelaar weer uit zetten.

Authenticatie app

Een authenticatie app is een app op je mobiele telefoon die je koppelt aan je Nederlandse Loterij account. Zodra de app aan je account is gekoppeld, levert deze een wisselende en unieke code waarmee je toegang krijgt tot je account. Dit werkt als volgt: je vult eerst je gebruikersnaam en wachtwoord in. Daarna voer je de unieke code in die je in de authenticatie app ziet.

Je kunt verschillende authenticatie app gebruiken. De meest bekende zijn de Google Authenticator (voor Android en voor iPhone/iPad) en de Microsoft Authenticator.

Biometrisch kenmerk

Zodra je de authenticatie app hebt ingesteld, kan je ervoor kiezen om biometrische gegevens te gebruiken om in te loggen op je account. Je hoeft dan geen unieke code in te voeren en kunt zo sneller inloggen.

Biometrische kenmerken zijn lichamelijke kenmerken die gebruikt worden om individuele personen te identificeren. Hieronder vallen onder andere gezichtsherkenning, vingerafdruk en een irisscan. De meeste mobiele telefoons hebben de mogelijkheid om deze kenmerken uit te lezen. Ook steeds meer laptops hebben een vingerafdrukscanner.

Inloggen met een biometrisch kenmerk is heel veilig, want alleen jij hebt toegang tot jouw vingerafdruk of oog.

Recovery Code (herstelcode)

De recovery code gebruik je als je niet kunt inloggen met de authenticatie app of het biometrische kenmerk die je hebt ingesteld. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld je telefoon kwijt bent. Met de recovery code kun je toch inloggen op je account. Deze code krijg je eenmalig bij instellen van MFA. Bewaar de recovery code op een veilige manier, bijvoorbeeld in een wachtwoordmanager.

Wachtwoord wijzigen

Als je bent ingelogd, kan je te allen tijde je wachtwoord wijzigen. Vul eerst je huidige wachtwoord in en daarna het nieuwe wachtwoord. Zorg ervoor dat je nieuwe wachtwoord bestaat uit minimaal 12 karakters, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 speciaal teken. Daarna klik je op ‘opslaan’ en wordt je nieuwe wachtwoord aangepast. Je wordt hierna automatisch uitgelogd en kunt dan met je nieuwe wachtwoord inloggen.

Veelgestelde vragen over Multi Factor Authenticatie