Handicapnl
Terug

HandicapNL strijdt voor een normaal leven voor iédereen!

Wist je dat in Nederland ruim 2 miljoen mensen met een handicap leven? Veel te vaak verliest deze doelgroep véél meer levenskwaliteit dan nodig. Zo is maar liefst één op de twee jongeren met een handicap eenzaam, leeft bijna een kwart van de mensen met een handicap in armoede, krijgt 60% van de ouders van een gehandicapt kind een burn-out en zijn mensen met een handicap zes keer zo vaak werkloos.

Iedereen een waardevol dagelijks leven

Er is niet één oplossing voor alle mensen met een handicap. Iedereen kan op zijn of haar eigen manier wel een steuntje in de rug gebruiken. HandicapNL werkt aan veel verschillende projecten die mensen met een handicap écht vooruithelpen zoals het vriendenprogramma [Buddies], het festivalprogramma #OnbeperktFeest of het revalidatieprogramma Re>Start.

HandicapNL

Barry gunt iedereen een revalidatiecoach van Re>Start

Barry Hegeman (44) was een succesvol projectontwikkelaar in de bouwwereld, toen hij drie jaar geleden een dwarslaesie kreeg. De teneur tijdens zijn revalidatie was negatief, maar hij herstelde bijna volledig.

Revalidatiecentrum
“Het revalidatiecentrum is een veilige medische bubbel, waarin iedereen naar eenzelfde doel werkt. Vanuit die beschermde omgeving kwam ik terug in de normale wereld. Daarin was iedereen gewoon bezig met de dagelijkse beslommeringen. Dat contrast was heel groot. Als er iets was in het revalidatiecentrum, werd het direct geregeld. Thuis was dat anders.”

Een soort regisseur ontbreekt, heeft Barry ervaren. “Er was wel wat ondersteuning, maar ik had toch het gevoel dat ik het vooral allemaal zelf moest uitzoeken en regelen. Het zou al fijn zijn als iemand je de weg wijst.”

Sterk in je schoenen staan
Ook vindt Barry dat sinds zijn handicap er te veel en te vaak naar zijn beperkingen wordt gekeken en te weinig naar wat hij wél kan. “In het ziekenhuis was de teneur dat het niet meer goed zou komen. In het revalidatiecentrum vonden ze mij ‘ambitieus’. De bedrijfsarts wist niet wat hij hoorde toen ik zei dat ik weer volledig aan het werk wilde. Ik heb gelukkig een geweldige familie en begripvolle werkgever, maar ik heb wel sterk in mijn schoenen moeten staan.”

Kansen
Hij kent genoeg mensen die het mede daardoor zwaarder hebben gehad, nadat zij uit het revalidatiecentrum zijn gekomen. “Het ligt aan je eigen karakter hoe je omgaat met een handicap én aan de mensen om je heen. Als je gehandicapt raakt, heb je kansen nodig. Mijn werkgever heeft mij die geboden, maar daar zou het niet alleen van mogen afhangen. Je sociale en zakelijke omgeving mogen niet zo bepalend zijn.”

Om die ondersteuning te bieden, is HandicapNL met het programma Re>Start begonnen. Re>Start helpt mensen hun leven weer opbouwen na het revalidatiecentrum. Samen met professionals maken ze een persoonlijk plan voor hun nieuwe leven en krijgen concrete hulp en coaching.

handicapnl

Spelers bedankt!

De bijdrage die HandicapNL ontvangt van Nederlandse Loterij is heel hard nodig. Want iedereen kan, zoals Barry, de pech hebben een handicap te krijgen. Bij de geboorte of door een ziekte of ongeval. Waarom zou je door deze pech zoveel méér verliezen dan nodig is?

Bekijk de andere goede doelen