Hersenstichting
Terug

Hersenstichting

Meer dan 4 miljoen Nederlanders hebben een hersenaandoening. Hersenaandoeningen zijn hard op weg de grootste ziekte van Nederland te worden. De Hersenstichting zet alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. Daar is veel geld voor nodig. Mede dankzij de bijdrage van Nederlandse Loterij kan de Hersenstichting haar doelen behalen.

Hersenstichting

Baanbrekende oplossingen

De Hersenstichting investeert in baanbrekende oplossingen om de hersenen gezond te kunnen houden, hersenaandoeningen beter te behandelen en mensen met een hersenaandoening te helpen mee te doen in de maatschappij. De stichting financiert innovaties en onderzoek, geeft voorlichting en zet het belang van onze hersenen op de publieke en politieke agenda.

Focused Ultrasound onderzoek

Dannis van Vuurden, kinderoncoloog Prinses Maxima Ziekenhuis: “Een obstakel in de behandeling van hersenaandoeningen is de bloed-hersenbarrière. Dit natuurlijke beschermingsmechanisme zorgt ervoor dat de hersenen goed beschermd zijn tegen gevaarlijke stoffen. Het maakt de hersenen ook grotendeels ontoegankelijk voor medicijnen, waardoor behandelingen voor veel hersenaandoeningen niet effectief zijn. Met behulp van de Hersenstichting kunnen we nu voor het eerst in Nederland de bloed-hersenbarrière door middel van geluidsgolven openen, zodat medicijnen de hersenen makkelijker kunnen bereiken."

De Class

De Class

De Class is een coaching- en re-integratie traject van de Hersenstichting en verbetert het maatschappelijke perspectief van jongeren met niet-aangeboren hersenletsel. Het doel is het vinden van een passende baan na het volgen een intensief traject van één jaar.

Sivan, deelnemer van de Class: “Een aantal tia’s en een herseninfarct. Dat verwacht je niet als je zo jong bent. Ik raakte rechtszijdig verlamd en mijn taalcentrum raakte beschadigd. Ik kon niet meer praten. Er werd mij ook verteld dat ik nooit meer zou kunnen sporten en werken. Dit kon ik niet accepteren. Ik heb nooit opgegeven en dat heeft me veel gebracht. Mede dankzij de Class heb ik nu een mooie baan. Ik ben gelukkig getrouwd en heb een prachtige zoon. Ik word nog iedere dag geconfronteerd met de gevolgen van mijn hersenletsel, maar ik ben dankbaar voor waar ik nu sta en wat ik heb bereikt.”

Hersenstichting

Gezonde darmen, gezonde hersenen?

De Hersenstichting investeert €1 miljoen in No Guts No Glory, het onderzoek over de invloed van de darmen bij veel voorkomende hersenaandoeningen. Prof. dr. Iris Sommer: “Door de subsidie kunnen we onderzoeken hoe we de darmgezondheid bij mensen met parkinson, alzheimer, schizofrenie en een manische depressie kunnen optimaliseren. We combineren moderne technologie met gezond eten.”

Spelers bedankt!

Via de stichting Aanwending Loterijgelden Nederland steunt Nederlandse Loterij 18 goede doelen op het gebied van gezondheid, beweging en welzijn. De Hersenstichting is een van die goede doelen. Bekijk hier welke andere goede doelen we steunen dankzij jouw deelname.

Bekijk de goede doelen