Kansfonds
Terug

Kansfonds

Niemand kan zonder thuis. Een dak boven je hoofd, voldoende geld om van te leven en het diepe besef dat je erbij hoort. Toch zijn er in ons land meer dan 1 miljoen mensen die geen thuis hebben en missen wat nodig is voor een menswaardig bestaan. Kansfonds helpt thuisgeven. Samen ontdekken hoe het anders kan en wat de maatschappelijke oorzaken zijn van ‘geen thuis’. Gedurfde oplossingen uitproberen. Én een vliegwiel zetten op wat werkt. Net zo lang tot iedereen een thuis heeft.

Kansfonds

Wat is (g)een thuis?

Voor veel mensen is een thuis vanzelfsprekend. Je zou bijna vergeten hoe belangrijk het is. Daarom liet Kansfonds in een serie verhalen mensen aan het woord die weten hoe het is om geen thuis te hebben.

Lees de verhalen

Nederlandse Loterij geeft door

Henriette Hulsebosch, directeur-bestuurder: "Kansfonds staat voor een samenleving waar ieder mens telt en waar mensen een thuis verdienen. Mede dankzij de bijdrage van Nederlandse Loterij kunnen wij ons hiervoor inzetten."

Kansfonds helpt thuisgeven

Hoe Kansfonds thuis geeft

Als maatschappelijk fonds zet Kansfonds in op structurele oplossingen die mensen aan bestaanszekerheid helpen, samen met een stevig netwerk van samenwerkingspartners.

Alle jongeren een thuis
Met dit programma onderzoekt Kansfonds samen met 23 partnerorganisaties wat er in de praktijk nodig is voor een toekomst waarin alle jongeren een thuis hebben. We steunen stoere, vernieuwende ideeën om dak- en thuisloze jongeren beter te helpen. Bijvoorbeeld met bureaucratievrij geld: dat is financiële hulp zonder ingewikkelde voorwaarden. Zoals het betalen van een schuld, borg of eerste maand huur. Zodat een jongere die vastloopt in regels, regelingen en procedures, snel zicht heeft op een doorbraak van de situatie en nieuw perspectief.

Kansfonds jongeren

Thijs van den Enden, actieonderzoeker bij het Instituut voor Publieke Waarden: "Met bureaucratievrij geld maakt Kansfonds doorbraken mogelijk voor jongeren die we helpen met onze ‘Doorbraakmethode’: zo snel mogelijk problemen oplossen en jongeren perspectief bieden. En in veel gevallen bespaart het de samenleving juist geld, soms wel tienduizenden euro’s."

Gewoon geld geven
Kansfonds maakt met de Hogeschool van Amsterdam en een aantal gemeenten ruimte voor een totaal andere aanpak van het armoedevraagstuk. Want in ons land leven ruim 800.000 mensen in armoede. Met het breekijzer 'Gewoon geld geven' krijgen gezinnen in armoede twee jaar lang extra geld. Zonder voorwaarden. Ze bepalen zelf waar zij dit geld aan besteden. Intussen onderzoeken we wat deze armoedeaanpak in de weg staat, hoe dat is op te lossen en wat de effecten zijn. Kansfonds ziet ‘Gewoon geld geven’ als aanzet om te komen tot een aanpak van armoedebestrijding die wél werkt.

Kansfonds

Roeland van Geuns, emeritus lector Armoede Interventies aan de Hogeschool van Amsterdam: "Verschillende buitenlandse onderzoeken laten zien dat arme mensen die onvoorwaardelijk geld krijgen, en zélf mogen bepalen hoe ze dat besteden, hun leven vaak zelf op de rit krijgen. Dankzij de samenwerking met Kansfonds kunnen we dit onderzoek in Nederland uitvoeren."

Spelers bedankt!

De initiatieven, zo'n 600 per jaar, worden versterkt met giften van betrokken medemensen. Geven via Kansfonds is geven aan initiatieven die er echt toe doen. En die hoop bieden in uitzichtloze situaties. 100% van je geld gaat naar de projecten die zij ondersteunen. Zo draag je als speler van Nederlandse Loterij bij aan een thuis voor de meer dan 1 miljoen mensen in ons land die geen thuis hebben.

Via de stichting Aanwending Loterijgelden Nederland steunt Nederlandse Loterij 18 goede doelen op het gebied van gezondheid beweging en welzijn. Kansfonds is een van die goede doelen. Bekijk hier welke andere goede doelen we steunen dankzij jouw deelname.

Bekijk de goede doelen