Terug

Het Oranje Fonds

Iederéén doet ertoe. Daarom zet het Oranje Fonds zich in voor een maatschappij waarin iedereen mee kan doen en niemand er alleen voor staat. Het fonds streeft naar een betrokken samenleving waarin we zorgen voor elkaar. Waarin mensen gelijke kansen hebben en zich verbonden voelen met anderen in de buurt. Als speler van Nederlandse Loterij steun je 18 goede doelen, waaronder het Oranje Fonds.

Loes en Judith

Elk jaar steunt het Oranje Fonds duizenden sociale initiatieven die zich inzetten voor mensen die geraakt worden door armoede, uitsluiting, eenzaamheid en psychische kwetsbaarheid. In Nederland en op de Cariben. Deze initiatieven zijn er voor anderen en het Oranje Fonds is er voor hen, zodat ze nóg meer impact kunnen maken.

Sociale initiatieven doen ertoe

De initiatiefnemers die het Oranje Fonds steunt, helpen mensen die misschien niet ervaren dat zij ertoe doen. Hun sociale initiatieven zetten zich in voor deze mensen die krachtig zijn, maar die er zelf even niet uit komen. Zo krijgen zij het zetje dat ze nodig hebben. Ieder initiatief brengt zo een nog meer betrokken samenleving dichterbij.

Meer dan financiële steun

Het Oranje Fonds steunt initiatieven met bijvoorbeeld ‘sociaal durfkapitaal’ voor innovatieve aanpakken. Of door impactvolle projecten te helpen om te groeien. Maar het fonds biedt ook steun waarvan de waarde niet in geld is uit te drukken: de erkenning en zichtbaarheid die ze verdienen én nodig hebben om succesvol te kunnen zijn. Daarnaast brengt het initiatiefnemers bijeen in meerjarige programma’s, zodat ze met elkaar kennis en vaardigheden kunnen opbouwen en delen.

Het Oranje Fonds is er onder andere voor...

Eva, oprichter van Single Supermom

"Vertrouwen in mijn plan"

Toen Eva single en zwanger was miste ze een vangnet. Ze begon een groep waar alleenstaande moeders elkaar kunnen vinden voor oppas, andere hulp en vriendschap. Single SuperMom is nu het grootste landelijke netwerk van alleenstaande ouders, met een online community van 35.000 mensen. Het fonds hielp haar niet alleen met financiering, maar was ook een sparringpartner en hielp haar verder ontwikkelen door workshops en trainingen aan te bieden. “Het Oranje Fonds gaf mij vertrouwen en een kans om mijn initiatief te realiseren. Door het Oranje Fonds zijn we nu in 12 provincies actief en kunnen moeders en kinderen gratis naar activiteiten."

Camelia

"Het gevoel dat ik ertoe doe"

Door de hulp van het Oranje Fonds laten sociale initiatieven mensen weer ervaren dat zij ertoe doen. Zoals Camelia. Nadat Camelia was genezen van borstkanker moest ze samen met haar twee dochters helemaal opnieuw beginnen. Ze kwam terecht bij Single SuperMom. Daar leerde ze weer in zichzelf geloven. Ze organiseert nu zelf ook activiteiten voor andere moeders. Camelia: “Eva gelooft in mij. Ze vertrouwt me als persoon én als professional. Ik voel nu dat ik nuttig ben en dat wat ik doe, impact heeft op andere mensen. Het maakt mij blij. Het gevoel dat ik ertoe dóe had ik niet, nu heb ik dat wel.”

Goede doelen

Via de stichting Aanwending Loterijgelden Nederland steunt Nederlandse Loterij 18 goede doelen op het gebied van gezondheid, beweging en welzijn. Het Oranje Fonds is een van die goede doelen. Hierdoor komt de droom voor een betrokken samenleving waarin we zorgen voor elkaar, mensen gelijke kansen hebben en waarin mensen zich verbonden voelen met anderen steeds dichterbij. Bekijk hier welke andere goede doelen we steunen dankzij jouw deelname.

Bekijk de goede doelen