Schaatsen
Terug

Nederlandse Loterij voor de schaatssport

Dat we elk jaar tientallen miljoenen aan de sport geven, dat weten veel mensen wel. Maar wat we specifiek voor het schaatsen doen, dat is minder bekend.

Nederland schaatsland

Schaatsen zit in ons collectieve DNA. Daalt de temperatuur, dan gaat ons schaatshart kloppen. Je helpt de schaatssport iedere keer als je één van onze negen spellen speelt. Zo helpen we met z'n allen een traditionele Nederlandse sport waar we als klein land heel groot in zijn. In de stemming komen? Bekijk hieronder onze ‘Ode aan Natuurijs’

“Nog meer mensen aan het schaatsen en skaten krijgen”

De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) wil nog meer mensen laten genieten van de schaatssport, te beginnen bij kinderen van de basisschool. Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB: “Beweegarmoede is een probleem, zeker onder de jeugd. Gezond leven is belangrijk voor iedereen en daar hoort sport bij. Als mensen via sport aan hun gezondheid willen werken, is het fijn als ze ook aan schaatsen of skeeleren denken. Dus moet onze sport zo laagdrempelig mogelijk zijn, toegankelijk voor iedereen! Nederlandse Loterij helpt ons daarbij, ook dit jaar weer." 

Nederlandse Loterij geeft door

Dankzij de spelers van Nederlandse Loterij ontvangt de KNSB dit jaar €884.853. "Met deze bijdrage kunnen wij schaatsen in het DNA van Nederland verankerd houden. Het helpt ons om TeamNL aan te stellen, medailles te winnen op de Olympische Spelen en op internationale kampioenschappen."

Voor iedereen, van prof tot amateur

De KNSB maakt slag na slag om Nederland plezier te laten beleven aan iedere discipline van de schaatssport: korte- en langebaan, shorttrack, marathon, kunstrijden, schoonrijden, toerschaatsen en inlineskaten. Dat doen ze het hele jaar door! 

sporten met beperking

Ook voor sporters met beperking 

Sport is voor iedereen. Daarom maakt de KNSB het actief beoefenen van het schaatsen en inline-skaten toegankelijk — altijd, overal, een leven lang. Bijvoorbeeld door het huidige aanbod te vergroten en activiteiten te organiseren voor sporters met een beperking.  

Sven Kramer

Op het hoogste niveau

Topsport inspireert en motiveert om het beste uit jezelf te halen. Als Nederlandse wintersport doet schaatsen dat bij uitstek. Sinds het begin van de winterspelen won Nederland 129 van de 130 medailles met één van de sporten van de schaatsbond! 

Meer dan een sport

Voor veel mensen is schaatsen meer dan een sport. Ze zijn fanatieke supporter of hebben er zelfs hun beroep van gemaakt. De coronapandemie heeft ook deze mensen en de manier waarop ze de sport ervaren beïnvloed. 

Nicole en Anneke zijn gek op schaatsen. Voor ieder land hebben ze een vlaggetje en ze juichen voor iedereen. Toch juichen ze het hardst bij Nederland. 

André de Vries is starter. Na zijn startschot barst de strijdt tussen schaatsers los. Het mooiste aan zijn beroep is het contact met de schaatsers en het publiek. 

Oud schaatsster Linda de Vries mist de spanning voor een wedstrijd niet. Wel kan ze zich nog steeds goed inleven wanneer de huidige topschaatsers hun bubbel ingaan. 

partner van schaatsend nederland

Spelers bedankt!

Dankzij spelers zoals jij geeft Nederlandse Loterij jaarlijks meer dan €50 miljoen aan NOC*NSF voor de sportbonden. Met de bijdrage ondersteunt de KNSB de hele schaatssport en investeren ze onder andere in talentontwikkeling en sportwetenschap. 

Meer over de afdracht