Zwemmen
Terug

Nederlandse Loterij voor de zwemsport

Zwemmen is de sport die bijna ieder kind in Nederland als eerste beoefent. Van jongs af aan leer je zwemmen en zwem je een leven lang. Tijdens de vakantie, baantjes zwemmen als senior of wedstrijden. Zwemmen vergroot je wereld. Nederland heeft net als de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) een passie voor water.

Nederlandse Loterij geeft door

Dankzij de spelers van Nederlandse Loterij ontvangt de KNZB dit jaar ruim €1,5 miljoen. "Met deze bijdrage kunnen we de hele zwemsport ondersteunen. Of het nou zwemmen is, waterpolo, synchroonzwemmen, schoonspringen of het open water zwemmen."

Zwemmen

Een leven lang zwemmen

De KNZB wil mensen in staat stellen om een Leven Lang te zwemmen. KNZB Directeur Aschwin Lankwarden: "Zwemmen is een sport die van 0- tot 99-jarige leeftijd kan worden beoefend; kinderen sporten met plezier in het water, volwassenen werken aan hun fitheid en ook ouderen kunnen op een veilige manier in beweging blijven zonder hun gewrichten te overbelasten. Zwemmen is gezond en draagt bij aan mentale en fysieke fitheid’. Mede om deze redenen willen we zoveel mogelijk mensen het water in krijgen. Of dat nou via de wedstrijdsport is, via de zwemlessen of individueel tijdens het banenzwemmen. Nederlandse Loterij maakt dit mede mogelijk."

Zwemmen

Sporten met een beperking

Zwemmen is de gezondste sport. Ook voor de sporters met een beperking zet de KNZB zich met hart en ziel in. Of het nou gaat om lekker te bewegen of via diverse selecties uit te groeien tot een Paralympisch kampioen. Zo helpt de KNZB met het Grenzeloos Zwemmen project jonge kinderen met een beperking om hun dromen in het zwembad na te jagen.

Femke Heemskerk

KNZB voor de topsport

Topsporters inspireren en brengen mensen samen. Als waterland heeft Nederland een rijke historie in het zwembad. Helden als Pieter van den Hoogenband en Ranomi Kromowidjojo zijn nationale sporthelden. De KNZB begeleidt talenten en topsporters in hun doel om het maximale uit zichzelf te halen en te pieken op de grootste podia ter wereld.

Spelers bedankt!

Dankzij de spelers van de Nederlandse Loterij kunnen sportbonden de Nederlandse sport ontwikkelen. Zo kan de KNZB met de bijdrage van de Nederlandse Loterij (via NOC*NSF) de zwemsporten ondersteunen en investeren in onder andere talentontwikkeling, breedtesport en topsport.

Meer over jouw bijdrage aan sport & goede doelen