Nederlandse Loterij in Beweging Prijs
Terug

Winnaars Nederlandse Loterij in Beweging Prijs 2022

De Nederlandse Loterij in Beweging Prijs kent in 2022 twee winnaars. Stichting KLABU en theaterproductie Laat Het Licht Aan delen de geldprijs van €50.000 en ontvangen ieder €25.000 voor hun initiatief. KLABU heeft een plan om jonge alleenstaande minderjarige asielzoekers te laten sporten en ze daarmee met elkaar in verbinding te brengen en een mentale boost te geven.  De voorstelling Laat Het Licht Aan is erop gericht om jongeren depressieve gevoelens bij zichzelf of leeftijdgenoten te laten herkennen en vervolgens energie en motivatie terug te laten vinden.

Nederlandse Loterij in Beweging Prijs 2022 winnaars

Na pitches van de vier genomineerden besloot de jury bestaande uit Fien Vermeulen, Pieter van den Hoogenband, Hugo Borst, Marjan Olfers en Hedy d’Ancona, dat er echt sprake was van twee gelijkwaardige winnaars, waarna besloten werd dat de prijs gedeeld moest worden. Pieter van den Hoogenband gaf aan dat de beslissing niet gemakkelijk was. "Alle vier de nominaties waren erg goed, maar de twee winnaars behandelen onderwerpen die maatschappelijk relevant zijn. De mentale gezondheid van jongeren baart ons zorgen en initiatiefnemer Jarno Korf zet zijn eigen ervaring op een hele krachtige manier in om jongeren depressie te laten herkennen. KLABU is een uniek initiatief: sport kan op zichzelf aangewezen jongeren perspectief bieden op een toekomst. Het sprak mij ook persoonlijk aan, want ik ken verschillende topsporters die als asielzoeker in Nederland begonnen zijn, bijvoorbeeld Siffan Hassan."

Laat Het Licht Aan

De voorstelling ‘Laat Het Licht Aan’ wordt opgevoerd op middelbare scholen door het hele land. De nominatie geeft een heel andere invalshoek aan in beweging komen, maar past erg goed binnen de missie van de prijs om Nederland gelukkig, gezond en sportief te maken. “We proberen eraan bij te dragen de energie en motivatie om te bewegen terug te vinden door de focus te leggen op depressiepreventie. Door daadwerkelijk te sporten, na het terugvinden van die energie en motivatie, gaat vervolgens de eigenwaarde nog verder omhoog”, vertelt initiatiefnemer Jarno Korf (25), die de voorstelling schreef op basis van zijn eigen ervaringen met depressies in de puberteit.

KLABU

In Ter Apel is een sporthal en zijn er sportveldjes, maar er is een gebrek aan materiaal en aan mensen om activiteiten te organiseren. “Met behulp van een bibliotheeksysteem kunnen jongeren sportmaterialen en sportkleding lenen. Volwassen bewoners van de opvanglocaties in Ter Apel beheren als vrijwilligers dit systeem, met coaching van het KLABU-team. Ook krijgen de bewoners training om zelf sportactiviteiten te organiseren”, vertelt de Amsterdamse sociale ondernemer Jan van Hövell.

Naast KLABU en Laat Het Licht Aan waren er nog twee initiatieven genomineerd: Stap je beter en het 2-daagse G-Sport Festival. Zij ontvangen ieder €7.500.

Over de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs

Nederlandse Loterij reikt in 2022 voor de vijfde keer de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs uit. De prijs is in het leven geroepen om initiatieven te steunen die letterlijk mensen in beweging brengen. Vanuit de missie Nederland gelukkig, gezond en sportief te maken stimuleert Nederlandse Loterij met deze prijs lokale initiatieven.  

Lees meer