Nederlandse Loterij in Beweging Prijs
Terug

Genomineerden Nederlandse Loterij in Beweging Prijs 2022

Ieder jaar reikt Nederlandse Loterij de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs uit aan een sportief initiatief. Afgelopen maand heeft de jury veel mooie aanmeldingen ontvangen. Er zijn vier initiatieven genomineerd die kans maken op een cheque van €50.000. De overige drie genomineerden winnen ieder €5.000.

Dit zijn de genomineerden:

G-sportfestival

Het 2-daagse G-sportfestival

Eén groot sportief feest voor G-sporters en hun verzorgers, mantelzorgers en begeleiders. Een heerlijk uitje voor iedereen. Of je nu meervoudig gehandicapt bent of een bloedfanatieke sporter met het downsyndroom: het G-sportfestival wordt een feest van ontmoeten, verbinden, zelfredzaamheid, inclusiviteit en heel veel gezelligheid.

Lees meer over het G-sportfestival

KLABU

KLABU

De stichting KLABU heeft een plan om de alleenstaande minderjarige asielzoekers in Ter Apel te laten sporten en zo met elkaar in verbinding te brengen en een mentale boost te geven. Het KLABU clubhuis gaat ervoor zorgen dat jongeren in beweging komen en de eerste stappen zetten naar een betere toekomst.

Lees meer over KLABU

Laat Het Licht Aan

Laat Het Licht Aan

Hoe krijg je jongeren die worstelen met depressiviteit in beweging? Het belangrijkste voor deze groep is het zetten van de eerste stappen om de depressieve gevoelens te herkennen. Throughout helpt jongeren op middelbare scholen om energie en motivatie terug te vinden met behulp van theater door de focus te leggen op depressiepreventie.

Lees meer over 'Laat Het Licht Aan'

Stap je beter

Stap je beter

Als je hoort dat je kanker hebt, staat je wereld op zijn kop. Stichting Buddyhuis heeft als missie om buddyzorg mogelijk te maken. Naast het matchen van buddy’s organiseert Stichting Buddyhuis ‘Stap je beter’. Deze wandeltherapie brengt lotgenoten samen, helpt de conditie van de deelnemers op peil te houden en vergroot het welzijn van de patiënten.

Lees meer over 'Stap Je Beter'

Meer over de genomineerde projecten:

G-sport festival

Het 2-daagse G-sportfestival

Eén groot sportief feest voor G-sporters en hun verzorgers, mantelzorgers en begeleiders. Het 2-daagse G-sportfestival moet een heerlijk uitje zijn waar echt iedereen aan mee kan doen. Of je nu meervoudig gehandicapt bent of een bloedfanatieke sporter met het downsyndroom: het G-sport festival wordt een feest van ontmoeten, verbinden, zelfredzaamheid, inclusiviteit en heel veel gezelligheid.

Sportief Plus uit Delft streeft naar een actieve en gezonde samenleving waarin iedereen meedoet. De organisatie zet zich dagelijk in om senioren, mantelzorgers en mensen met een beperking te laten bewegen. Een belangrijke droom van de organisatie is om G-sporters te laten stralen tijdens een groot sportief evenement. Niet alleen de sporters worden in het zonnetje gezet, ook de clubs en de families kunnen hun plezier en enthousiasme tijdens deze dagen kwijt. Er kunnen verschillende sporten beoefend worden, workshops worden gevolgd en het is genieten geblazen van muziek en andere gezellige activiteiten.

Met het evenement wil de organisatie minimaal tweehonderd deelnemers bereiken en ten ten minste dertig g-sport organisaties met elkaar laten kennismaken en samenwerken. Meer plezier in bewegen en betere sociale en maatschappelijke contacten voor alle betrokkenen: het 2-daagse G-sportfestival wordt een feest van sport en verbinding waar nog lang over nagepraat wordt en verbindingen ontstaan die actief blijven.

Klabu

KLABU

De beelden van een overvol Ter Apel zijn niemand ontgaan in het afgelopen jaar. Het Nederlandse aanmeldcentrum voor mensen op de vlucht zat en zit overvol. Een zeer kwetsbare groep mensen die op de vlucht zijn, is de groep alleenstaande minderjarige asielzoekers. Er is tijdens het verblijf in Ter Apel voor deze jongeren weinig positieve afleiding. De stichting KLABU heeft een plan om de jongeren te laten sporten en zo met elkaar in verbinding te brengen en een mentale boost te geven.

In Ter Apel is een sporthal en zijn er sportveldjes, maar er is een gebrek aan materiaal en aan mensen om activiteiten te organiseren. Daar gaat KLABU verandering in brengen. Het KLABU clubhuis gaat ervoor zorgen dat jongeren in Ter Apel in beweging komen en de eerste stappen zetten naar een betere toekomst.

Met behulp van een bibliotheeksysteem kunnen jongeren sportmaterialen en sportkleding lenen. Volwassen bewoners van de opvanglocaties in Ter Apel beheren als vrijwilligers dit systeem, met coaching van het KLABU team. Ook krijgen de bewoners training om zelf sportactiviteiten te organiseren. Bewegen en sporten kan het zelfvertrouwen opbouwen van jongeren en hen een mentale boost geven. De plek waar dit nu het meeste nodig is, is Ter Apel. Als de start in Ter Apel succesvol is wil KLABU uitbreiden naar andere asielzoekerscentra.

Laat Het Licht Aan

Laat Het Licht Aan

Hoe krijg je jongeren die worstelen met depressiviteit in beweging? Het belangrijkste voor deze groep is het zetten van de eerste stappen om de depressieve gevoelens te herkennen. Throughout helpt jongeren op middelbare scholen om energie en motivatie terug te vinden met behulp van theater door de focus te leggen op depressiepreventie.

In de puberteit kampen veel jongeren met negatieve gedachten zoals onzekerheid over wie je bent, wat je wil en of je het wel goed doet. Deze negatieve gedachten gaan vaak gepaard met energieverlies en kunnen uitmonden in niet meer sporten, vaker in bed liggen en niet echt ergens zin in hebben. Dit kan een neerwaartse spiraal worden waar je niet makkelijk uitkomt. De makers van theatervoorstelling ‘Laat Het Licht Aan’ weten de juiste snaar te raken en boeken successen met hun voorstellingen. Jongeren herkennen zich in situaties die het theatergezelschap haar publiek laat zien. Bijvoorbeeld die van vastzitten in omstandigheden en niet weten hoe je daar uit moet komen. Dit opent voor deze jongeren de mogelijkheid tot een gesprek. Aan de voorstelling zijn ook lessen verbonden waarin dieper op het thema depressie wordt ingegaan.

Direct focussen op bewegen zelf werkt voor jongeren met een depressie meestal niet, weten de theatermakers. Daarom richten deze theatermakers zich op de toename van motivatie van jongeren om in beweging te komen vanuit het perspectief van mentale gezondheid. Met de geldprijs van de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs willen ze de organisatie verstevigen en de cast uitbreiden om meer scholen en dus jongeren te kunnen bereiken.

Stap je beter

Stap je beter

Als je hoort dat je kanker hebt, staat je wereld op zijn kop. Stichting Buddyhuis, o.a. verbonden aan het Sint Antonius Ziekenhuis in Utrecht, heeft als missie om buddyzorg (lotgenotencontact) mogelijk te maken. Naast het matchen van buddy’s organiseert Stichting Buddyhuis ‘Stap je beter’. Deze wandeltherapie brengt lotgenoten samen, helpt de conditie van de deelnemers op peil te houden en vergroot het welzijn van de patiënten. En op dat succes wil Stichting Buddyhuis verder bouwen.

‘Stap je beter’ is zeer succesvol voor kankerpatiënten, omdat zo de conditie op peil blijft. Het lotgenotencontact zorgt er daarnaast voor dat mensen er mentaal weer wat sterker voor staan. De deelname aan de wandeltherapie is laagdrempelig, omdat het vrijblijvend is en er geen kosten aan verbonden zijn. De wandelingen worden nu verzorgd door een groep vrijwilligers. Maar er is een veel grotere behoefte aan deze wandelingen, en niet alleen in Utrecht.

Met de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs wil Stichting Buddyhuis de wandelingen meerdere keren per week aanbieden in het Sint Antonius en in het Rivierenland Ziekenhuis in Tiel. Ook zijn er gesprekken met andere ziekenhuizen in het land die interesse hebben in de aanpak van Stichting Buddyhuis en de wandeltherapie ‘Stap je beter’. Met professionele wandeltrainers kan het project steviger op de kaart worden gezet en wandelen er straks steeds meer groepen met een betere conditie door hun behandeltraject.

Nederlandse Loterij in Beweging Prijs 2022 winnaars

Winnaar bekend

Op 7 november 2022 werd bekendgemaakt dat de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs dit jaar twee winnaars heeft. Stichting KLABU en theaterproductie Laat Het Licht Aan delen de geldprijs van €50.000.

Lees meer