Speel gerust én bewust bij Nederlandse Loterij

Door ons zeer uiteenlopende en gevarieerde spelaanbod vind je bij ons altijd wel een spel waar je graag aan meedoet. Dat vinden we leuk en we willen graag dat dit leuk blijft.

Een veilige en betrouwbare omgeving

Bij Nederlandse Loterij kunnen spelers in een veilige en betrouwbare omgeving meedoen aan kansspelen. We gaan op een integere manier om met onze spelers, potentiële spelers en kwetsbare groepen in de maatschappij, zoals minderjarigen en spelers met een verhoogd risico op problematisch speelgedrag.

Op deze pagina vind je meer informatie, een zelftest en je kunt lezen wat je kunt doen wanneer je vermoedt dat jijzelf of iemand in je omgeving problematisch speelgedrag vertoont.

Deelname alléén voor 18 jaar en ouder

Ook op dit vlak willen we bijdragen aan een gelukkig en gezond Nederland: jongeren onder de 18 hebben vaak moeite om risico’s te zien en deze te weerstaan. Gebleken is dat hoe jonger iemand in aanraking komt met gokken, hoe groter de kans is dat hier op latere leeftijd problemen mee ontstaan. Daarom is de verkoop van kansspelen aan personen jonger dan 18 jaar verboden door de overheid.

Om te voorkomen dat er toch, al dan niet per ongeluk verkocht wordt aan jongeren onder de 18 jaar neemt Nederlandse Loterij verschillende maatregelen:

 1. We communiceren overal duidelijk dat onze spellen alleen voor 18+ zijn.
 2. We controleren bij uitbetaling van diverse prijzen de persoonsgegevens aan de hand van een geldig identificatiebewijs. Op www.nederlandseloterij.nl doen we dit aan de hand van de iDIN leeftijdsverificatie. Als gegevens niet blijken te kloppen, keren we prijzen niet uit.
 3. We controleren, ook aan de hand van een geldig identificatiebewijs, steekproefsgewijs de geregistreerde gegevens in accounts om na te gaan of de ingevulde gegevens kloppen. Wanneer dit niet het geval blijkt, sluiten we het account.
 4. We controleren steekproefsgewijs onze verkooppunten om te kijken of er geen verkoop aan minderjarigen plaatsvindt.

Wat voor type speler ben ik?

De verslavingsrisico’s voor wat betreft de door Nederlandse Loterij aangeboden kansspelen (loterijen, lotto’s, krasloten en sportprijsvragen) zijn in onderzoeken niet onomstotelijk vastgesteld. Met name de kansspelen waarbij een korte tijd zit tussen de inzet en de uitkomst zijn verslavingsgevoeliger dan kansspelen waarbij de termijn tussen inzetten en de uitslag langer is. Nederlandse Loterij vindt het belangrijk spelers goed voor te lichten over mogelijke risico’s bij deelname aan haar kansspelen. Voor de meeste mensen is meedoen aan een kansspel een leuk tijdverdrijf. Je speelt voor je plezier, je bent er niet al te vaak mee bezig en de kans op winst geeft je een zekere spanning. Het nodigt uit tot dromen. Voor sommige mensen krijgt het spelen echter iets dwangmatigs en loopt het ‘wagen van een gokje’ uit de hand.

Herken je de volgende eigenschappen bij jezelf? Dan loop je weinig risico:

 • Je hebt realistische verwachtingen over je winkansen
 • Je speelt niet al te lang achter elkaar
 • Je speelt niet met zeer hoge inzet
 • Als je een keer verliest, accepteer je dit. Je speelt niet eindeloos door om dit terug te verdienen. Het meedoen aan kansspelen wordt een probleem wanneer het negatieve invloed heeft op de omgang met familie en vrienden en wanneer de opleiding en/of het werk er onder lijden. Het kan ook negatieve invloed hebben op de (lichamelijke en geestelijke) gezondheid en er kunnen financiële problemen ontstaan.

Wanneer je één van de volgende eigenschappen bezit, ben je wellicht een risico- of probleemspeler:

 • je geeft meer uit dan je je kunt veroorloven
 • je hoopt financiële problemen hiermee te kunnen oplossen
 • je denkt erg vaak aan gokken
 • je wordt boos of zeer geïrriteerd bij verlies en speelt dan net zo lang door om ‘terug te winnen’.

Wil jij weten wat voor speler jij bent? Hier vind je een zelftest waar je kunt kijken wat voor type speler jij bent: Speel bewust zelftest. Wanneer je denkt dat je een risico- of probleemspeler bent of je hebt hier vragen over, kun je anoniem contact opnemen met een hulpverlener via: https://www.speelbewust.nl/Contact.

Onmatige deelname & limieten

Met onmatige deelname bedoelen we ‘excessief speelgedrag’. Dat proberen we bij Nederlandse Loterij zoveel mogelijk te voorkomen. We vinden het leuk wanneer je bij ons speelt en we willen het graag leuk houden. Onze nieuwe spellen of spelontwikkelingen worden getoetst op mogelijke negatieve effecten, ook indien het een spelvorm met een beperkt risico betreft.

Wanneer je online met één van onze spellen meedoet, staan de wettelijk toegestane limieten ingesteld in je account. Dit zijn de volgende limieten:

Toto:

 • Als je tussen de 18 en 24 jaar bent, geldt een maximale inleg van € 100 per week.
 • Als je 24 jaar of ouder bent, mag je voor maximaal € 1.000 per week meespelen.

Het is hier mogelijk om zelf – binnen deze wettelijke limieten – een lagere limiet in te stellen. Kijk hiervoor onder ‘Mijn Account’ onder ‘Verantwoord spelen’.

Eurojackpot, Lotto, Lucky Day:
Hiervoor geldt dat aan deze kansspelen gezamenlijk voor maximaal € 100 per dag mag worden gespeeld.

We proberen ook, onder andere door instructie van de winkelier, onmatige (buitensporige) inzetten door spelers in de winkel te voorkomen. Voor Krasloten geldt bijvoorbeeld dat je voor maximaal € 50 aan Krasloten per aankoop in de winkel mag doen.

Anonimiteit van winnaars

Als je een prijs hebt gewonnen in één van onze kansspelen, kun je erop rekenen dat we je privacy waarborgen. We maken namen van onze winnaars nooit bekend.

Nederlandse Loterij krijgt externe erkenning voor verantwoord spelaanbod

Zowel European Lotteries als World Lottery Association hebben aan Nederlandse Loterij een certificaat uitgereikt voor haar verantwoorde spelaanbod. De kansspelen van Nederlandse Loterij zijn in 2017 door een externe auditor getoetst en de uitkomst hiervan was dat Nederlandse Loterij ruimschoots voldoet aan de eisen die beide organisaties stellen aan een verantwoord spelaanbod. Deze onafhankelijke toetsing is belangrijk voor Nederlandse Loterij. Het is hét bewijs dat het aanbod van Nederlandse Loterij betrouwbaar en verantwoord is en dat Nederlandse Loterij dit beleid op orde heeft.