‘Speel bewust’ bij Nederlandse Loterij

Speel gerust, maar wel bewust

Door ons zeer uiteenlopende en gevarieerde spelaanbod vind je bij ons altijd wel een spel waar je graag aan meedoet. We willen graag dat dit leuk blijft.

Bij Nederlandse Loterij kunnen spelers in een veilige en betrouwbare omgeving aan allerlei spellen meedoen. We gaan op integere manier om met onze spelers, potentiele spelers en kwetsbare groepen in de maatschappij, zoals minderjarigen en spelers met een verhoogd risico op problematisch speelgedrag.

Op deze pagina vind je meer informatie, een zelftest en je kunt lezen wat je kunt doen wanneer je vermoedt dat jijzelf of iemand in je omgeving problematisch speelgedrag vertoont.

Goede voorlichting over risico’s

De verslavingsrisico’s voor wat betreft de door Nederlandse Loterij aangeboden kansspelen (loterijen, lotto’s, krasloten en sportprijsvragen) zijn in onderzoeken niet onomstotelijk vastgesteld. Met name de kansspelen waarbij een korte tijd zit tussen de inzet en de uitkomst zijn verslavingsgevoeliger dan kansspelen waarbij de termijn tussen inzetten en de uitslag langer is. Nederlandse Loterij vindt het belangrijk spelers goed voor te lichten over mogelijke risico’s bij deelname aan haar kansspelen.

Nederlandse Loterij behaalt certificaten responsible gaming

Zowel European Lotteries als World Lottery Association hebben aan Nederlandse Loterij een certificaat uitgereikt voor haar verantwoorde spelaanbod. De kansspelen van Nederlandse Loterij zijn in 2017 door een externe auditor getoetst en de uitkomst hiervan was dat Nederlandse Loterij ruimschoots voldoet aan de eisen die beide organisaties stellen aan een verantwoord spelaanbod. Deze onafhankelijke toetsing is belangrijk voor Nederlandse Loterij. Het is hét bewijs dat het aanbod van Nederlandse betrouwbaar en verantwoord is en dat Nederlandse Loterij dit beleid op orde heeft.

Welk type speler ben ik?

Voor de meeste mensen is meedoen aan een kansspel een leuk tijdverdrijf. Je speelt voor je plezier, je bent er niet al te vaak mee bezig en de kans op winst geeft je een zekere spanning. Het nodigt uit tot dromen. Voor sommige mensen krijgt het spelen echter iets dwangmatigs en loopt het ‘wagen van een gokje’ uit de hand.

Herken je de volgende eigenschappen bij jezelf? Dan loop je weinig risico:

  • Je hebt realistische verwachtingen over je winkansen
  • Je speelt niet al te lang achter elkaar
  • Je speelt niet met zeer hoge inzett
  • Als je een keer verliest, accepteer je dit. Je speelt niet eindeloos door om dit terug te verdienen.

Het meedoen aan kansspelen wordt een probleem wanneer het negatieve invloed heeft op de omgang met familie en vrienden en wanneer de opleiding en/of het werk er onder lijden. Het kan ook negatieve invloed hebben op de (lichamelijke en geestelijke) gezondheid en er kunnen financiële problemen ontstaan.

Wanneer je één van de volgende eigenschappen bezit, ben je wellicht een risico- of probleemspeler:

  • je geeft meer uit dan je je kunt veroorloven
  • je hoopt financiële problemen hiermee te kunnen oplossen
  • je denkt erg vaak aan gokken
  • je wordt boos of zeer geïrriteerd bij verlies en speelt dan net zo lang door om ‘terug te winnen’.

Wil jij weten wat voor speler jij bent? Hier vind je een zelftest waar je kunt kijken wat voor type speler jij bent:

Speel bewust zelftest.

Wanneer het klopt dat je een risico- of probleemspeler bent, neem dan eens anoniem contact op met een hulpverlener via: https://www.speelbewust.nl/Contact.

Meer informatie