Speel gerust én bewust bij Nederlandse Loterij

Wij zijn gek op spelletjes. We vinden het belangrijk dat het ook een spelletje blijft. Lees hier meer over verantwoord spelen bij Nederlandse Loterij. Welk type speler ben jij? Daarnaast geven we tips als je vermoedt dat je speelgedrag of dat van iemand in je omgeving uit de hand loopt.

 logo's nederlandse loterij

Alléén voor 18+

Dat kansspelen alleen voor volwassenen zijn, is algemeen bekend. Maar waarom eigenlijk? Jongeren onder de 18 hebben vaak moeite om risico’s in te schatten. Gebleken is dat hoe jonger iemand in aanraking komt met kansspelen, hoe groter de kans is dat deze persoon op latere leeftijd in de problemen komt. Daarom is de verkoop van kansspelen aan personen onder de 18 bij wet verboden.

Lees meer over verantwoord spelen

Wat voor speler ben jij?

Voor de meeste mensen zijn kansspelen een leuk tijdverdrijf. Je speelt voor je plezier, je bent er niet al te vaak mee bezig en de kans op winst geeft je een zekere spanning. Voor sommigen krijgt het spelen echter iets dwangmatigs en loopt het ‘wagen van een gokje’ uit de hand.

Meedoen aan kansspelen wordt een probleem wanneer het negatieve invloed heeft op je omgang met familie en vrienden en bijvoorbeeld je opleiding of werk er onder lijden. Het kan ook nadelig zijn voor je (lichamelijke en geestelijke) gezondheid of voor financiële problemen zorgen.

Herken je de volgende eigenschappen bij jezelf? Dan loop je weinig risico:

 • Je hebt realistische verwachtingen over je winkansen.
 • Je speelt niet al te lang achter elkaar.
 • Je speelt niet met zeer hoge inzet.
 • Als je een keer verliest, accepteer je dit. Je speelt niet eindeloos door om dit terug te verdienen.

Herken je de volgende eigenschappen? Misschien ben je dan een risico- of probleemspeler:

 • Je geeft meer uit dan je je kunt veroorloven.
 • Je hoopt financiële problemen hiermee te kunnen oplossen.
 • Je denkt vaak aan gokken.
 • Je wordt boos of geïrriteerd bij verlies en speelt dan net zo lang door om ‘terug te winnen’.

Hervitas

Wil je hulp, maar durf je er niet over te praten met bekenden? Denk je dat alle problemen verdwijnen zodra de ‘grote klapper’ komt? Neem dan contact op met Hervitas, specialisten in game- en gokverslaving, iedere werkdag tot 22:00 uur: 06 - 53 18 29 65, of via info@hervitas.nl.

speel bewust

Speel Bewust

Wil je weten wat voor speler jij bent? Doe de Zelftest van Speel Bewust. Hier in staan een aantal beweringen. Geef eerlijk antwoord en kijk dan hoe je ervoor staat. Behalve deze test vind je op speelbewust.nl nog meer informatie over verantwoord meedoen aan kansspelen.

Speellimieten

Bij Nederlandse Loterij proberen we excessief speelgedrag te voorkomen. We willen graag dat je bij ons speelt, maar niet dat het spel uit de hand loopt. Om die reden worden alle nieuwe spellen en spelopties getoetst op mogelijke negatieve effecten. Daarnaast gelden er speellimieten als je online één van onze spellen speelt. Deze staan automatisch ingesteld in je account. Dit zijn onze speellimieten:

 • Als je tussen de 18 en 24 jaar bent, mag je bij TOTO maximaal €100 per week inleggen.
 • Als je 24 jaar of ouder bent, mag je bij TOTO voor maximaal €1.000 per week meespelen.
 • Je kunt ook zelf limieten op je account instellen voor TOTO. Zo kun je je speelgedrag managen. Ga naar Verantwoord spelen onder Mijn Account.
 • Bij Lotto, Eurojackpot en Lucky Day samen mag je voor maximaal €100 per dag spelen.

Winnaars blijven anoniem

Als je bij ons een prijs wint, kun je er op rekenen dat je privacy respecteren en waarborgen. Wij maken namen van winnaars nooit bekend.

responsible gaming

Een verantwoord aanbod

Twee internationale brancheorganisaties voor loterijen - European Lotteries en World Lottery Association - hebben onze spellen getoetst en een certificaat gegeven. Dit keurmerk is voor Nederlandse Loterij hét bewijs dat ons spelaanbod betrouwbaar en verantwoord is.