Samen spelen met vrienden

Speel gerust én bewust bij Nederlandse Loterij

Meespelen met de spellen van Nederlandse Loterij moet vooral leuk zijn. Daarom bieden we een aantrekkelijk spelaanbod. Het is ook belangrijk om op een veilige manier te kunnen spelen. We zijn ons bewust van de verantwoordelijkheid die we hiervoor dragen en we zetten ons in voor verantwoord spelen.

Lees hier meer over de maatregelen waarmee we onze spelers willen beschermen en over wat je zelf kunt doen om ook in de toekomst te kunnen blijven genieten van onze spellen.
Dreigt jouw speelgedrag uit de hand te lopen of maak je je zorgen over het speelgedrag van iemand anders? Ook daarbij ondersteunen we je graag. We hebben verschillende opties voor spelers die risico- of probleemgedrag vertonen.

Direct naar de onderwerpen:

Minderjarig? Dan mag je helaas niet meespelen
Speel bewust, speel gerust
Hulp en ondersteuning

Minderjarig? Dan mag je helaas niet meespelen

Kinderen en jongeren onder de 18 jaar mogen wettelijk niet meespelen met de spellen van Nederlandse Loterij. We vinden het belangrijk om deze kwetsbare groep te beschermen. Uit onderzoek blijkt dat hoe jonger iemand in aanraking komt met kansspelen, hoe groter de kans dat degene op latere leeftijd in de problemen komt. We gebruiken strenge regels waarmee we de deelname van minderjarigen willen voorkomen. Naast dat minderjarigen niet mogen deelnemen aan onze spellen, betalen we gewonnen prijzen ook niet aan hen uit.

Speel bewust 18+

Je hebt het vast weleens langs zien komen op tv of onder één van onze reclames zien staan. Maar waar staat dit nu eigenlijk voor? Speel bewust betekent dat je je speelgedrag onder controle hebt. Je speelt met wat je kunt missen en je laat je niet in de verleiding brengen om meer in te zetten of meer loten te kopen. Meespelen mag tenslotte nooit ten koste gaan van het speelplezier. Lees hier meer over verantwoord spelen.

Controle in de winkels

Om ervoor te zorgen dat de regels voor de bescherming van minderjarigen overal nageleefd worden, traint Nederlandse Loterij haar medewerkers en retailpartners. Zo maken we hen bewust van de thematiek rondom verantwoord spelen en hun verantwoordelijkheid. In onze winkels doen we met regelmaat steekproefsgewijs aankopen via zogenaamde mystery shopping sessies, om de naleving van onze principes te controleren.

iDIN

Leeftijdsvalidatie bij online spelers

Bij spelers die online meespelen doen we een leeftijdsvalidatie. Dit doen we met behulp van iDIN. Blijkt hieruit alsnog dat de speler minderjarig is? Dan blokkeren we het account.

Veilig internetten

Minderjarigen uitsluiten vanuit huis

Wanneer andere (minderjarige) gezinsleden gebruikmaken van jouw laptop, raden we je aan om een kinderfilter te installeren. Zo voorkom je dat zij in aanraking komen met potentieel verslavende spellen. Ga naar veiliginternetten.nl voor meer informatie.

Speel bewust, speel gerust

We willen graag dat je plezier blijft beleven aan onze spellen en we willen het makkelijk maken om zelf verantwoord om te kunnen gaan met ons spelaanbod. Daar hoort bijvoorbeeld bij dat je niet meer geld uitgeeft aan onze spellen dan je je kunt veroorloven. Er zijn verschillende opties waarmee je zelf meer grip kunt houden op je speelgedrag. Ook willen we je zoveel mogelijk zelf in staat stellen om actie te ondernemen als je het gevoel hebt dat je teveel bij ons speelt. Bekijk hieronder een overzicht van alle mogelijkheden.

Speel bewust

Tips waarmee het spelen leuk blijft

We bieden al bijna 300 jaar leuke spelletjes aan, dus we hebben natuurlijk ook een aantal waardevolle tips voor je! Daarmee maken we het makkelijker voor je om grip te houden op je speelgedrag. Lees hier wat je kunt doen om ook in de toekomst risicoloos te kunnen blijven genieten.

Bekijk de tips

Houd je spelhistorie in de gaten

Om een goed overzicht te hebben van je speelgedrag, je inzet en je gewonnen prijzen, kun je altijd terecht bij het spelhistorie overzicht van de verschillende spelmerken. Dit kun je terugvinden in de Mijn omgevingen van onze spellen, zowel online als in de apps.

Checklist

Doe de anonieme zelftest

Wil je meer te weten komen over wat voor een soort speler je bent en of je risicogedrag vertoont? Doe dan onze anonieme zelftest. Aan de hand van 9 vragen vertellen we je meer over je speelgedrag. Je kunt de test zo vaak doen als je wilt.

Naar de zelftest

Hulp en ondersteuning

Heb je het idee dat het meedoen met kansspelen uit de hand loopt? Of ben je ongerust over jouw speelgedrag of het speelgedrag van een vriend of familielid? Dan bieden we je graag ondersteuning.

Contact

Neem contact op met onze klantenservice

Onze klantenservice medewerkers zijn er voor je. Ze zijn getraind om jou te helpen en samen te kijken naar een passende oplossing.

Hervitas

Bespreek je zorgen met Hervitas

Zoek je hulp, maar wil je er liever met een onafhankelijke partij over te praten? Neem dan contact op met Hervitas, specialisten in game- en gokverslaving. Zij zijn iedere werkdag tot 22:00 bereikbaar via 06-53 18 29 65 of via info@hervitas.nl.

Hoe ga je het gesprek aan met iemand anders?

Hoe vaak en met hoeveel geld iemand speelt, is zijn of haar eigen verantwoordelijkheid. Degene moet het uiteindelijk zelf oplossen. Je kunt wel proberen het gesprek aan te gaan om te kijken of iemand klaar is om professionele hulp te ontvangen. Lees op gokkeninfo.nl meer over gokproblemen en hulp.