Terug

Winnaars Nederlandse Loterij in Beweging Prijs

Nederlandse Loterij heeft een heldere ambitie: Nederland gelukkig, gezond en sportief maken. Om deze ambitie extra kracht bij te zetten, reiken we jaarlijks een prijs uit aan een persoon of organisatie met een sportief initiatief dat Nederland(ers) in beweging brengt: de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs. Dit jaar hebben we maar liefst vier winnaars.

Prijzenpot verdeeld

Vanwege de coronamaatregelen en de impact ervan op Nederland, is de geplande prijsuitreiking van de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs aangepast. Dit jaar heeft de jury besloten om alle vier de genomineerde initiatieven aan te wijzen als winnaar! De totale prijzenpot wordt onder hen verdeeld. Ieder initiatief ontvangt een cheque ter waarde van €16.250. Zo kunnen we alle vier de initiatieven een beetje steunen in een onzekere periode.

Bibian Mentel, juryvoorzitter:
"Met deze prijs zetten we elk jaar een bijzonder initiatief in het zonnetje: voor jong en oud en voor lichaam en geest. Lekker bewegen is voor veel mensen de sleutel tot het krijgen van een geluksgevoel. Ook voor mij heeft sporten altijd voor een extra dosis energie gezorgd. Het is een eer om dit jaar niet één maar vier initiatieven als winnaar te mogen uitroepen. Ik vind het heel fijn dat we met deze prijs sportieve initiatieven kunnen ondersteunen. Gefeliciteerd allemaal!”

Maak kennis met de vier winnaars

Danspaleis

Danspaleis

Jaarlijks zorgt het Danspaleis ervoor dat zo’n 15.000 ouderen in Nederland plezier beleven aan dansen. Het Danspaleis bestaat uit verschillende formules, allen met als doel om ouderen van huiskamer tot dansfeest inclusief te houden en in beweging te brengen. Muziek en dans worden gebruikt als ijsbreker en als middel om ouderen te betrekken en te activeren.

Meet-n-Move

Meet-n-Move

Meet-n-Move brengt kinderen van vluchtelingen samen met Nederlandse kinderen door hen gezamenlijk te laten sporten. Meet-n-Move leert kinderen al sportend om samen te werken, in een omgeving waarin iedereen gelijk is. Daarnaast maken ze spelenderwijs kennis met de Nederlandse cultuur, het verenigingsleven en de vrijwilligerscultuur.

Kantinebaas

Kantinebaas

Kantinebaas is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond, de Nederlandse Tafeltennisbond, de Nederlandse Dart Bond en digitaal sportmarketingbureau Sportunity. De initiatiefnemers willen de Nederlandse werkvloeren op een leuke en eenvoudige manier in beweging brengen. Zij hebben daarvoor een app ontwikkeld waarin je collega’s kunt uitdagen voor een potje darten, pingpongen of biljarten in de kantine van kantoor. Zij richten zich op de ongebonden sporter.

Onbeperkte Elfstedentocht

De Onbeperkte Elfstedentocht

Stichting SandyMoves wil de met De Onbeperkte Elfstedentocht de Elfstedentocht mogelijk maken voor iedereen met een chronische ziekte of een beperking. Zij zijn ervan overtuigd dat mensen met een chronische beperking leven als topsporters en vinden het tijd dat zij ook worden onthaald als helden. Deelnemers kunnen de tocht lopend, op een tandem, in een rolstoel, een handbike, scootmobiel of welk hulpmiddel dan ook afleggen. Deelnemers kunnen er vijf dagen over doen.

Winnaar 2019

Vorig jaar werd het initiatief ‘ZekerBewegen’ bekroond met de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs.

Lees het interview

Winnaar 2018

Stichting 'Oud Geleerd Jong Gedaan' was de eerste winnaar van de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs.

Lees het interview

Maak kennis met de juryleden

Bibian Mentel

Juryvoorzitter, Paralympisch kampioen snowboarden

“Zo mooi dat Nederlandse Loterij met deze prijs sport en bewegen in Nederland stimuleert. Ik ben er trots op dat ik hier als jurylid een bijdrage aan lever.”

Pieter van den Hoogenband

Olympisch zwemkampioen

Als ambassadeur van Nederlandse Loterij wil Pieter mensen via sport en beweging stimuleren om in actie te komen voor een betere maatschappij.

Hugo Borst

Schrijver, presentator, voetbalcriticus

Hugo Borst oogstte veel lof voor zijn manifest Scherp op Ouderenzorg. Dit manifest staat voor het realiseren van fatsoenlijke verpleeghuiszorg voor ouderen.

Marjan Olfers

Hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit

Haar doel: haar ruime kennis en ervaring aanwenden voor het verbreden en verdiepen van het vak sport en recht en het bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.

Hedy d'Ancona

Sociologe, sociaal geografe, politica en feministe

Hedy d'Ancona was docent sociale geografie en planologie voordat ze politicus werd. Ze was o.a. Staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur.

Veelgestelde vragen