De Nederlandse Loterij in Beweging Prijs

ZekerBewegen pakt de award en de cheque van €50.000

Afgelopen 9 mei maakte de jury van de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs bekend wie de winnaar van 2019 is. Zij hebben gekozen voor het initiatief ZekerBewegen! ZekerBewegen van Judobond Nederland zet zich in voor het verbeteren van de bewegingsvrijheid van senioren. Dit helpt hun om weer op te fiets te stappen en te wandelen zonder de angst om te vallen.

Onze missie is heel Nederland in beweging

Door jaarlijks onze volledige opbrengst te investeren in de Nederlandse sport, goede doelen en onze samenleving, zorgen we dat beweging voor heel veel mensen mogelijk wordt. Jong tot oud, prof of semi-prof, olympisch of paralympisch; wij willen dat iedereen zijn talent kan ontwikkelen bij diverse sportverenigingen.

Om onze missie extra kracht bij te zetten reiken we jaarlijks een prijs uit aan een persoon of organisatie met een sportief initiatief dat Nederland(ers) in beweging brengt: de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs. De winnaar van deze prijs ontvangt een cheque van maar liefst €50.000 als aanmoediging en om de missie te ondersteunen. Daarnaast ontvangt de winnaar een prachtige, bronzen sculptuur.

De genomineerden van 2019

De aanmeldingen zijn op diverse criteria beoordeeld: hoe breng je Nederland(ers) meer in beweging, wat is de impact en uitvoerbaarheid, creativiteit, moed en originaliteit. Uiteindelijk selecteerde de jury vier finalisten:

  • JUMP werkt aan een beenprothese waarbij gebruikers meerdere voeten krijgen die ze zelf kunnen verwisselen.
  • Smartpool van Koninklijke Nederlandse Biljart Bond wil kinderen kennis laten maken met poolbiljart en gelijktijdig de bètavakken populairder maken.
  • ZekerBewegen van Judobond Nederland zet zich in voor het verbeteren van de bewegingsvrijheid van senioren.
  • Surf Project laat kinderen van 8 tot 18 jaar met het syndroom van Down, autisme en ADHD onder professionele begeleiding kennismaken met golfsurfen.
Bekijk meer video's

Maak kennis met de juryleden

Bibian Mentel

JURYVOORZITTER, PARALYMPISCH KAMPIOEN SNOWBOARDEN

“Zo mooi dat Nederlandse Loterij met deze prijs sport en bewegen in Nederland stimuleert. Ik ben er trots op dat ik hier als jurylid een bijdrage aan lever.”

Hugo Borst

SCHRIJVER, TELEVISIEPERSOONLIJKHEID, VOETBALCRITICUS

Hugo Borst oogstte veel lof voor zijn manifest Scherp op Ouderenzorg. Met dit manifest staat voor het realiseren van fatsoenlijke verpleeghuiszorg voor ouderen.

Pieter van den Hoogenband

OLYMPISCH ZWEMKAMPIOEN

Als ambassadeur van Nederlandse Loterij wil Pieter mensen via sport en beweging, stimuleren om in actie te komen voor een betere maatschappij.

Marjan Olfers

Hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit

Haar doel: haar ruime kennis en ervaring aanwenden voor het verbreden en verdiepen van het vak sport en recht en het bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.

Hedy d'Ancona

Sociologe, sociaal geografe, politica en feministe

Hedy d'Ancona was docent sociale geografie en planologie voordat ze politicus werd. Ze was o.a. Staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur.

Winnaars 2018 Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan

Tijdens het afdrachtsmoment van de Nederlandse Loterij op 19 april 2018 werd voor de eerste keer de 'Nederlandse Loterij in Beweging Prijs' uitgereikt. Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan was de grote winnaar. Wat zij met dit bedrag hebben kunnen doen, lees je in het interview met Ilse Nieuwland en Enny van Arkel.