Logo Nederlandse loterij

Nederlandse Loterij beloont initiatief dat Nederland gelukkiger en gezonder maakt met €50.000

Rijswijk, Nederlandse Loterij is op zoek naar initiatieven die een bijdrage leveren aan een gelukkiger en gezonder Nederland. Zij roept mensen en organisaties op om hun initiatieven aan te melden voor de ‘Nederlandse Loterij in Beweging Prijs’. De winnaar van deze prijs ontvangt een bronzen sculptuur en een geldprijs van 50.000 euro. De prijs wordt voor de allereerste keer uitgereikt op 19 april 2018 in Theater Amsterdam. Dit gebeurt tijdens het jaarlijkse afdrachtsmoment, een feestelijk event waarbij de opbrengst van Nederlandse Loterij wordt verdeeld onder de Nederlandse sportbonden, 18 goede doelen en de Nederlandse samenleving.

Nederlandse Loterij heeft een heldere ambitie en draagt graag bij aan een gelukkiger en gezonder Nederland. Om deze missie extra kracht bij te zetten, heeft zij ‘De Nederlandse Loterij in Beweging Prijs’ geïntroduceerd. Hiermee beloont zij bijzondere initiatieven die Nederland gelukkiger en gezonder maken.

Van ‘Oud Geleerd, Jong Gedaan’ tot ‘Elk kind een bal’
Met de prijs wil Nederlandse Loterij initiatieven in het zonnetje zetten die Nederland in de breedste zin in beweging brengen. Een initiatief dat bij velen de harten sneller deed kloppen, is bijvoorbeeld de actie van Hugo Borst, die veel lof oogstte voor zijn manifest Scherp op Ouderenzorg. Een ander inspirerend voorbeeld is ‘Oud Geleerd Jong Gedaan’. Stichting ‘Oud Geleerd Jong Gedaan’ laat enthousiaste studenten over allerlei thema's interactieve colleges geven aan senioren in tehuizen en buurtcentra. Van kunstgeschiedenis tot filosofie en van psychologie tot taalontwikkeling. Doordat dit in de leefomgeving van de senioren gebeurt, krijgt iedereen de mogelijkheid zich te blijven ontwikkelen en actief plezier te beleven. Door oud en jong samen te brengen, draagt dit bijzondere project bij aan het welzijn van ouderen. En studenten maken op een leuke manier kennis met de zorgsector, delen kennis over hun vakgebied met senioren én doen meteen werkervaring op.

Ook het project ‘Elk kind een bal’ spreekt bij velen tot de verbeelding. Deze stichting wil kinderen het plezier en de drive van sporten teruggeven. Zo beweegt maar liefst 85 procent van de tieners in Nederland te weinig. ‘Elk kind een bal’ wil de jeugd op een creatieve manier verder helpen door beweging - in Nederland en in het buitenland. Daarbij krijgen zij hulp van ambassadeurs die als rolmodel fungeren, zoals Davy Klaassen en freestyle voetballer Soufiane Touzani.

Aanmelding
Nederlandse Loterij hoopt dat andere mensen en organisaties dit voorbeeld volgen. Kandidaten kunnen zich tot donderdag 25 januari 2018 tot 23.59 uur aanmelden via: http://www.nederlandseloterij.nl/inbewegingprijs. Personen vanaf 18 jaar kunnen meedoen, evenals bedrijven en organisaties die een project willen aanmelden. Alle aanmeldingen worden op basis van een aantal criteria beoordeeld. Zo wordt getoetst hoe het initiatief Nederland en haar inwoners gelukkiger en gezonder kan maken. Ook beoordeelt de jury de inzendingen op creativiteit, uitvoerbaarheid, moed en originaliteit.

Prijsuitreiking
Op 19 april maakt de jury bekend welke persoon of instelling in de prijzen is gevallen. De jury van de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs bestaat uit een aantal prominente Nederlanders die verschillende sectoren vertegenwoordigen op het gebied van sport, gezondheid, welzijn en beweging:

Pieter van den Hoogenband - drievoudig Olympisch zwemkampioen en ambassadeur van Nederlandse Loterij - is juryvoorzitter. De andere juryleden zijn

Hugo Borst - die een veelbesproken manifest schreef waarin hij uitlegt hoe we volgens hem veel beter voor onze hulpbehoevende ouderen kunnen zorgen - Bibian Mentel - paralympisch kampioen snowboarden en Paralympische Sporter van het Jaar 2014 - Ap Dijksterhuis - hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en auteur van het boek ‘Op naar geluk. De psychologie van een goed leven’ - cabaretier en inmiddels geluksexpert Guido Weijers, Marjan Olfers - hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit - en Niels Onkenhout, CEO van Nederlandse Loterij.

“Met deze prijs belonen we elk jaar bijzondere initiatieven die een bijdrage leveren aan een gelukkiger en gezonder Nederland. Met de prijs hopen we zo veel mogelijk mensen en organisaties aan te moedigen hun initiatieven aan te melden en met de rest van Nederland te delen. Elk jaar opnieuw zetten talloze enthousiaste en betrokken Nederlanders zich in voor mensen die deze hulp goed kunnen gebruiken”, vertelt Pieter van den Hoogenband, juryvoorzitter en ambassadeur van Nederlandse Loterij.

“Elk jaar spannen vele Nederlanders zich in voor hun medemens, een goed doel en maken zij zo Nederland een beetje gelukkiger en gezonder. Met de ‘Nederlandse Loterij in Beweging Prijs’ willen we aandacht geven aan zulke bijzondere projecten”, vertelt Niels van Onkenhout, CEO van Nederlandse Loterij. “De prijswinnaar wordt bekendgemaakt tijdens het afdrachtsmoment, waarbij beneficianten van Nederlandse Loterij hun bijdragen ontvangen. We investeren onze opbrengst in de Nederlandse samenleving en zorgen ervoor dat een groot deel hiervan ten goede komt aan de sport en goede doelen. Als je een spel van Nederlandse Loterij koopt, heb je dus niet alleen kans om een mooie prijs te winnen, maar gebeurt er hoe dan ook iets goeds met de opbrengst.”