Logo Nederlandse loterij

Nederlandse Loterij beloont sportief initiatief met 50.000 euro

Rijswijk, Nederlandse Loterij is op zoek naar bijzondere sportieve initiatieven die Nederland in beweging brengen. Zij roept mensen en organisaties op om hun initiatieven aan te melden voor de ‘Nederlandse Loterij in Beweging Prijs’. De winnaar van deze prijs ontvangt een bronzen sculptuur en een geldprijs van 50.000 euro. De prijs wordt uitgereikt in mei 2019. Dit gebeurt tijdens het jaarlijkse afdrachtsmoment, een feestelijk event waarbij de opbrengst van Nederlandse Loterij wordt verdeeld onder de Nederlandse sportbonden, 18 goede doelen en de Nederlandse samenleving.

Nederlandse Loterij heeft een heldere ambitie en draagt graag bij aan een gelukkiger, gezonder en sportiever Nederland. Om deze missie extra kracht bij te zetten, heeft zij in 2017 de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs geïntroduceerd. Hiermee beloont zij bijzondere sportieve initiatieven die Nederland in beweging brengen. Afgelopen jaar werd de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs voor het eerst uitgereikt en in mei 2019 beleefd de prijs haar tweede editie.

Bekijk hier de video: https://youtu.be/6ifOFOkFz6E

Trotse winnaars
Met de prijs wil Nederlandse Loterij initiatieven belonen die Nederland in de breedste zin in beweging brengen. Vorig jaar werd het initiatief ‘Oud Geleerd Jong Gedaan’ bekroond met de prijs. De gelijknamige stichting brengt studenten en ouderen in beweging en bij elkaar. “We zijn er erg trots op dat ons initiatief vorig jaar de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs heeft gewonnen. Hierdoor zijn we nu in staat op landelijk niveau te opereren, waardoor we veel meer ouderen en studenten met elkaar kunnen verbinden”, vertelt Enny van Arkel van de Stichting ‘Oud Geleerd Jong Gedaan’.

Aanmelding
Kandidaten kunnen zich tot 1 maart 2019 tot 23.59 uur aanmelden via: https://www.nederlandseloterij.nl/in-beweging-prijs. Personen vanaf 18 jaar kunnen meedoen, evenals bedrijven en organisaties die een project willen aanmelden. Alle aanmeldingen worden op basis van een aantal criteria beoordeeld. Zo wordt getoetst hoe het initiatief Nederland en haar inwoners in beweging krijgt. Ook beoordeelt de jury de inzendingen op impact, creativiteit, uitvoerbaarheid, moed en originaliteit.

Prijsuitreiking
De jury maakt op 14 maart 2019 bekend welke initiatieven zijn genomineerd voor de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs. In mei 2019 maakt de jury vervolgens bekend welke persoon of instelling in de prijzen is gevallen.

De jury bestaat uit een aantal prominente Nederlanders die verschillende sectoren vertegenwoordigen op het gebied van sport, gezondheid, welzijn en beweging:

Bibian Mentel - paralympisch kampioen snowboarden, Paralympische Sporter van het Jaar 2014 en ambassadeur van Nederlandse Loterij - is juryvoorzitter.

De andere juryleden zijn Hedy d’Ancona - voormalig minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur - Hugo Borst - die een veelbesproken manifest schreef waarin hij uitlegt hoe we volgens hem veel beter voor onze hulpbehoevende ouderen kunnen zorgen - Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam - en Pieter van den Hoogenband, drievoudig Olympisch zwemkampioen en ambassadeur van Nederlandse Loterij.

“Met deze prijs zetten we elk jaar een bijzonder initiatief in het zonnetje: voor jong en oud en voor lichaam en geest. Lekker bewegen is voor veel mensen de sleutel tot het krijgen van een geluksgevoel. Ook voor mij heeft de sport ervoor gezorgd om er, na een lange periode van ziekte, weer bovenop te komen. Met de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs hopen we zo veel mogelijk mensen en organisaties aan te moedigen hun sportieve initiatieven aan te melden en met de rest van Nederland te delen”, vertelt Bibian Mentel.

“Elk jaar spannen vele mensen zich in voor hun medemens, een goed doel, en maken zij Nederland een beetje gelukkiger, gezonder en sportiever. Met deze prijs willen we aandacht geven aan zulke mooie projecten”, zegt Niels Onkenhout, CEO van Nederlandse Loterij.