Logo Nederlandse loterij

Oud Geleerd Jong Gedaan wint Nederlandse Loterij in Beweging Prijs 2018

Rijswijk, Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan is de eerste winnaar van de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs en mag de prijs, een bronzen sculptuur en een geldbedrag van 50.000 euro, in ontvangst nemen. De prijs werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse afdrachtsmoment van Nederlandse Loterij. Jaarlijks wordt de opbrengst van de loterij geinvesteerd in Nederland.

De Nederlandse Loterij in Beweging Prijs beloont initiatieven die een bijdrage leveren aan een gelukkiger en gezonder Nederland. Uit de vele inzendingen heeft een jury vier initiatieven geselecteerd en genomineerd voor de hoofdprijs. De jury bestaat uit Pieter van den Hoogenband, Hugo Borst, Bibian Mentel, Ap Dijksterhuis, Guido Weijers, Marjan Olfers en Niels Onkenhout. Zij nomineerden Bewegend Leren, De Kidsbeweegroute, Happy Monday en de uiteindelijke winnaar Oud Geleerd Jong Gedaan. Alle nominaties zijn terug te vinden op: https://over.nederlandseloterij.nl/in-beweging-prijs/nominaties

Over de winnaar
Het winnende initiatief is erop gericht om ouderen en studenten samen te brengen. Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan laat studenten interactieve colleges over interessante thema's geven aan senioren in verpleeghuizen, buurtcentra en bibliotheken. Ilse Nieuwland nam dolgelukkig de prijs in ontvangst. "Samen met Enny van Arkel ben ik vier jaar geleden de Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan gestart. In onze eigen tijd hebben we ontzettend hard gewerkt oud en jong samen te brengen en daarmee de mate van welzijn van senioren te verhogen. Met dit bedrag kunnen we nog veel meer senioren gelukkig maken."

Pieter van de Hoogenband, juryvoorzitter en ambassadeur van Nederlandse Loterij, reikte de prijs uit. “Ik vind het prachtig om te zien hoe studenten hun kennis delen met ouderen en hen zo een cognitieve uitdaging bieden. Het initiatief sluit perfect aan bij de ambitie van Nederlandse Loterij om Nederland gelukkiger en gezonder te maken. Door oud en jong samen te brengen, draagt het project actief bij aan het welzijn van senioren én doen studenten ervaring op met presenteren. Verschillende generaties blijven zich op deze manier ontwikkelen. Er zijn weinig activiteiten die inspelen op het intellectuele vermogen van senioren, maar je bent nooit te oud om te leren!”, vertelt van den Hoogenband.

Nederlandse Loterij investeert in Nederland
Tijdens het evenement werd niet alleen de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs uitgereikt, maar ook bekendgemaakt welk bedrag geïnvesteerd wordt in Nederland. Niels Onkenhout, CEO Nederlandse Loterij, onthulde het bedrag van in totaal € 165.000.000: “We zijn trots dat we dit jaar weer een prachtig bedrag investeren in de Nederlandse sport via NOC*NSF, 18 Nederlandse goede doelen en in de Nederlandse samenleving. Hiermee leveren we een wezenlijke bijdrage aan ons doel om Nederland gelukkiger én gezonder te maken.”

Het bedrag wordt als volgt verdeeld: € 17.000.000 gaat naar de goede doelen, bijna € 45.000.000 wordt geïnvesteerd in de Nederlandse sport en de Staat der Nederlanden ontvangt € 104.000.000 euro.