Logo Nederlandse loterij

Vier maatschappelijke projecten geselecteerd voor Nederlandse Loterij In Beweging Prijs

Rijswijk, Vier maatschappelijke projecten maken kans op de Nederlandse Loterij In Beweging Prijs. Met deze prijs wil Nederlandse Loterij initiatieven belonen die bijdragen aan een gelukkig, gezond en sportief Nederland. De genomineerde initiatieven zijn JUMP van Frank Jol, SmartPool van Koninklijke Nederlandse Biljart Bond, ZekerBewegen van Judo Bond Nederland en Surf Project van Suzanne van den Broek-Dietz. Het winnende project ontvangt een geldprijs van 50.000 euro en een bronzen sculptuur. De jury maakt op 9 mei 2019 de winnaar bekend.

Nederlandse Loterij heeft als missie om bij te dragen aan een gelukkiger, gezonder en sportiever Nederland. Jaarlijks beloont zij een bijzonder initiatief dat Nederland in beweging krijgt. Vorig jaar werd de prijs voor het eerst uitgereikt.

Groot aantal aanmeldingen
De afgelopen maanden hebben tientallen mensen en organisaties een initiatief voor de Nederlandse Loterij In Beweging Prijs aangemeld. De aanmeldingen zijn op diverse criteria beoordeeld. Zo heeft de jury getoetst hoe de initiatieven Nederland en haar inwoners in beweging krijgen en is er gekeken naar impact, creativiteit, uitvoerbaarheid, moed en originaliteit. Uiteindelijk selecteerde de jury vier finalisten:

  • JUMP werkt aan een beenprothese waarbij gebruikers meerdere voeten krijgen die ze zelf kunnen verwisselen. Dit vergroot hun mobiliteit, want ze hebben verschillende voeten nodig om bijvoorbeeld te lopen en te sporten. Met de geldprijs kan JUMP de eerste vijf protheses bouwen om investeerders, zorgverzekeraars en de overheid in beweging te brengen. SmartPool is een initiatief van Koninklijke Nederlandse Biljart Bond dat erop gericht is om kinderen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met poolbiljart en gelijktijdig de bètavakken populairder te maken. SmartPool is inmiddels beschikbaar op twaalf middelbare scholen en draagt daar bij aan meer technisch geschoolde mensen. Met het prijzengeld kunnen nog dertig scholen SmartPool krijgen, kan de lesmethode worden doorontwikkeld en kan een landelijke scholencompetitie worden opgezet.
  • Judo Bond Nederland zet zich met ZekerBewegen in voor het verbeteren van de bewegingsvrijheid van senioren. Het is een theoretisch onderbouwde interventie die senioren helpt aan een betere lichamelijke conditie, om valincidenten te verminderen en aan meer zelfvertrouwen om aan lichaamsbeweging te doen. Met de Nederlandse Loterij In Beweging Prijs kunnen zij de cursus verder ontwikkelen.
  • Surf Project laat kinderen van 8 tot 18 jaar met het syndroom van Down, autisme en ADHD onder professionele begeleiding kennismaken met golfsurfen. Het doel is om hun zelfvertrouwen en sociale vaardigheden te versterken. Het project wordt vrijwillig gerund door professionele surfers en er is inmiddels een wachtlijst van nieuwe deelnemers. Met de geldprijs kan Surf Project verder professionaliseren met meer capaciteit om meer kinderen kennis te laten maken met golfsurfen en continuïteit gedurende het jaar verzekeren.

Juryprijs
De jury van de Nederlandse Loterij In Beweging Prijs bestaat uit vijf prominente Nederlanders die verschillende sectoren vertegenwoordigen op het gebied van sport, gezondheid, welzijn en beweging: Bibian Mentel, Hedy d’Ancona, Marjan Olfers, Hugo Borst en Pieter van den Hoogenband.