Logo Nederlandse loterij

Vier sportieve initiatieven geselecteerd voor Nederlandse Loterij in Beweging Prijs

Rijswijk, Vier maatschappelijke initiatieven maken kans op de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs. Met deze prijs wil Nederlandse Loterij initiatieven belonen die bijdragen aan een gelukkig, gezond en sportief Nederland. De genomineerde initiatieven zijn het Danspaleis, Kantinebaas, Meet-n-Move en de Onbeperkte Elfstedentocht. Het winnende project ontvangt een geldprijs van 50.000 euro en een bronzen sculptuur. De jury maakt op 12 mei 2020 de winnaar bekend.

Nederlandse Loterij heeft als missie om bij te dragen aan een gelukkig, gezond en sportief Nederland. Jaarlijks beloont zij een bijzonder initiatief dat Nederland in beweging brengt. Dit jaar wordt de prijs voor de derde keer uitgereikt.

De finalisten De jury heeft alle aanmeldingen beoordeeld op de mate waarin het Nederland in beweging brengt. Ook is gekeken naar impact, creativiteit, uitvoerbaarheid, moed en originaliteit van het initiatief. Uiteindelijk selecteerde de jury vier finalisten:

  • Danspaleis: Jaarlijks zorgt het Danspaleis ervoor dat zo’n 15.000 ouderen in Nederland plezier beleven aan dansen. Het Danspaleis bestaat uit verschillende formules, allen met als doel om ouderen van huiskamer tot dansfeest inclusief te houden en in beweging te brengen. Muziek en dans worden gebruikt als ijsbreker en als middel om ouderen te betrekken en te activeren.
  • Kantinebaas: Kantinebaas is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond, de Nederlandse Tafeltennisbond, de Nederlandse Dart Bond en digitaal sportmarketingbureau Sportunity. De initiatiefnemers willen de Nederlandse werkvloeren op een leuke en eenvoudige manier in beweging brengen. Zij hebben daarvoor een app ontwikkeld waarin je collega’s kunt uitdagen voor een potje darten, pingpongen of biljarten in de kantine van kantoor. Zij richten zich op de ongebonden sporter.
  • Meet-n-Move: Meet-n-Move brengt kinderen van vluchtelingen samen met Nederlandse kinderen door hen gezamenlijk te laten sporten. Meet-n-Move leert kinderen al sportend om samen te werken, in een omgeving waarin iedereen gelijk is. Daarnaast maken ze spelenderwijs kennis met de Nederlandse cultuur, het verenigingsleven en de vrijwilligerscultuur. Onbeperkte Elfstedentocht: Stichting SandyMoves wil de Elfstedentocht mogelijk maken voor iedereen met een chronische ziekte of een beperking. Zij zijn ervan overtuigd dat mensen met een chronische beperking leven als topsporters en vinden het tijd dat zij ook worden onthaald als helden. Deelnemers kunnen de tocht lopend, op een tandem, in een rolstoel, een handbike, scootmobiel of welk hulpmiddel dan ook afleggen. Deelnemers kunnen er vijf dagen over doen.

Juryprijs De jury van de Nederlandse Loterij In Beweging Prijs bestaat uit vijf prominente Nederlanders die verschillende sectoren vertegenwoordigen op het gebied van sport, gezondheid, welzijn en beweging: Bibian Mentel, Hedy d’Ancona, Marjan Olfers, Hugo Borst en Pieter van den Hoogenband.