Nadat we Oud en Nieuw twee jaar lang in volle glorie gemist hebben, kijken veel Nederlanders er dit jaar extra naar uit om het feest in goed gezelschap te vieren. Het samenzijn met vrienden en familie (54 procent) staat dan ook met stip op één in de top 5 van meest geliefde Oud en Nieuw tradities, gevolgd door samen oliebollen of appelbeignets eten (51 procent) en naar vuurwerk kijken (45 procent). Ook koestert men het aftellen tot middernacht (41 procent) en het gezamenlijk borrelen (30 procent). Door dit soort tradities kan 40 procent zich ook écht verheugen op Oudejaarsavond. Toch zijn er ook een paar tradities die bij velen minder geliefd zijn. Zo moet de helft niets hebben van het afsteken van zwaar vuurwerk, krijgt ruim een derde de koude rillingen bij de gedachte aan een Nieuwjaarsduik en geven ruim 3 op de 10 Nederlanders ruiterlijk toe dat ze de drie zoenen als nieuwjaarswens het liefst aan zich voorbij laten gaan.
Nieuwjaar staat voor nieuwe kansen
Naast een avond vol tradities, staat Oud en Nieuw voor 1 op de 3 Nederlanders in het teken van een nieuw begin en voor het samenzijn met vrienden, familie of buren. Ook is het voor 20 procent een moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. Voor anderen staat Oud en Nieuw symbool voor nieuwe kansen. Een goed voorbeeld voor deze hoopvolle blik op de toekomst is de populariteit van de Staatsloterij Oudejaarstrekking, waaraan ook dit jaar weer ruim 4 op de 10 Nederlanders aangeven mee te doen. 20 procent overweegt het nog om mee te spelen en zo kans te maken op de hoofdprijs van 30 miljoen. Dit gevoel staat niet voor niets centraal in de nieuwe Oudejaarscommercial, die een heldere boodschap verkondigt: wacht niet tot geluk je overkomt. Met het nieuwe jaar voor de deur is er immers van alles mogelijk.
Samen spelen, samen winnen
Om het gemeenschapsgevoel tijdens Oud en Nieuw extra kracht bij te zetten, introduceert Staatsloterij Groepsspelen. Met Groepsspelen kan je met meerdere mensen meespelen met de Oudejaarstrekking. Het is dus mogelijk om gezamenlijk – met vrienden, familie, collega’s of je voetbalteam - kans te maken op 30 miljoen. Via de website van Staatsloterij kan je een groep aanmaken. Spelers kunnen een gelijk aantal loten inleggen, waardoor prijzen gelijkwaardig worden verdeeld. Femke Vermeulen, campagnemanager van Staatsloterij: “Oudejaarsavond is een moment bij uitstek dat veel Nederlanders in gezelschap vieren. Daarnaast is het meespelen met de Oudejaarstrekking van Staatsloterij een echte traditie. Onder het mom van ‘samen spelen, samen winnen’ brengen we bij Staatsloterij deze tradities nu mooi samen. Dit maakt het moment om 00.00 uur dit jaar nog leuker met elkaar!” Als Nederlanders gevraagd worden wat zij zouden doen als zij met vrienden, familie of collega’s de hoofdprijs zouden winnen, hoeven de meeste mensen niet lang na te denken. 45 procent zegt elkaar hierin helemaal vrij te laten. Andere opties - zoals samen een groot feest geven (9 procent) en samen een groepsreis maken (9 procent) - worden zeker niet uitgesloten.
*onderzoek door Panel Wizard uitgevoerd in november 2022 onder 1.067 Nederlanders
Over Nederlandse Loterij
Staatsloterij is onderdeel van Nederlandse Loterij. Nederlandse Loterij is de grootste aanbieder van kansspelen in Nederland met negen spelmerken: Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten, TOTO Sport, TOTO Casino, en TOTO Winkel. In 2021 heeft Nederlandse Loterij 2.467 miljoen euro aan prijzengeld uitgekeerd aan haar spelers (inclusief kansspelbelasting). Jaarlijks geeft Nederlandse Loterij vrijwel haar gehele opbrengst aan de Nederlandse Sport via het NOC*NSF, aan 18 goede doelen op het gebied van gezondheid, beweging en welzijn en aan de Nederlandse samenleving via het ministerie van Financiën. In 2021 ging het om een bedrag van 188 miljoen euro.