Logo Staatsloterij

Staatsloterij biedt ‘Eerste Hulp bij Geluk’ aan winnaars Oudejaarstrekking

Waardevolle tips en tricks als ruggensteun voor kersverse miljonairs

Rijswijk, Oud en Nieuw staat in het teken van tradities en één van deze jaarlijkse rituelen is de Oudejaarstrekking van Staatsloterij. Zo worden elk jaar ruim zes miljoen Oudejaarsloten verkocht en gaan de meeste loten in de week vóór de jaarwisseling over de toonbank. Het winnen van de hoofdprijs van 30 miljoen euro is voor de meeste mensen iets waarvan zij alleen maar kunnen dromen. Maar wat overkomt je als je écht in de prijzen valt en door een winnend lot in één klap miljonair bent? Wat kun je als kersverse miljonair het beste doen en laten? Staatsloterij biedt winnaars van de Oudejaarstrekking een helpende hand met ‘Eerste Hulp bij Geluk’.

Dromen over het winnen van de hoofdprijs tijdens de Oudejaarstrekking van Staatsloterij doen we allemaal wel eens. De clichés zijn bekend: meteen stoppen met werken, eindelijk die droomauto kopen, op een lange verre vakantie gaan of je woning grondig laten verbouwen… Maar wat betekent het eigenlijk als je zo’n enorm geldbedrag wint? “Van de één op de andere dag rijk worden, is best ingrijpend en daar staat niet iedereen bij stil. Hoewel kopers van een Oudejaarslot meespelen in de hoop een groot geldbedrag te winnen, heerst er vaak ongeloof als zij daadwerkelijk een grote geldprijs winnen. Voor de meeste winnaars is het eerst maar moeilijk te bevatten dat zij ineens miljonair zijn”, vertelt Thomas van Vessem prijswinnaar begeleider van Staatsloterij.

‘Eerste Hulp bij Geluk’
Om prijswinnaars in deze eerste periode zo goed mogelijk te ondersteunen, biedt Staatsloterij ‘Eerste Hulp bij Geluk’. “De ‘eerste opvang’ begint op het kantoor van Nederlandse Loterij. Van Vessem, “de winnaars worden hier in de prijswinnaarskamer ontvangen. Meestal kunnen zij dan nog nauwelijks geloven dat ze miljonair zijn. Het eerst wat we doen, is het winnende lot via onze computer controleren. Pas dan wordt de droom écht werkelijkheid. Verder geven we de winnaars een aantal tips, met als doel dat zij zo lang mogelijk plezier kunnen beleven aan hun geldprijs. Naast het geven van advies organiseren we elk jaar het Miljonairsdiner. Hier kunnen ‘onze’ nieuwe miljonairs ervaringen delen en elkaar tips geven.”

Tip voor kersverse miljonairs
Er is een aantal vuistregels die kersverse miljonairs houvast kunnen geven. Deze staan hieronder op een rij:

1. Zet het geld op een aparte rekening
Op deze manier kun je al het geld ‘parkeren’ om jezelf de tijd te geven te wennen aan je nieuwe vermogen en te bedenken wat je ermee zou willen doen.

2. Koop iets leuks voor jezelf
Miljoenen euro’s maak je niet in één keer op, tenminste, als je er zo lang en zoveel mogelijk plezier van wilt hebben. Genieten kan natuurlijk wel, dus koop die nieuwe camera die al een tijdje op je wensenlijst staat of de auto waarvoor je aan het sparen was.

3. Stel een financieel plan op
Met een groot vermogen kunnen zich allerlei vragen aandienen, bijvoorbeeld over belastingen, beleggen of schenken. Als kersverse miljonair doe je er goed aan je goed te laten informeren door een financieel planner, vermogensbeheerder, fiscalist en/of notaris, zodat je jarenlang plezier hebt van al je miljoenen.

4. Vertellen of niet?
Het is belangrijk dat je iemand in vertrouwen neemt over het winnen van de jouw prijs, bijvoorbeeld je partner of iemand anders die dichtbij je staat. Dat maakt het vieren ervan ook veel leuker. Staatsloterij houdt alle prijswinnaars anoniem en het is goed om deze anonimiteit te koesteren. Je kunt natuurlijk best vertellen dat je een mooie prijs gewonnen hebt, maar dan zonder het bedrag te noemen. Zo kun je die nieuwe auto of extra vakantie wel verantwoorden naar je omgeving maar voorkom je mogelijke verkeerde bedoelingen.

Winnaars in de Staatsloterij blijven dus altijd anoniem en dat is wel zo prettig als je in één klap 15 of 30 miljoen euro wint. De Staatsloterij maakt alleen de plaatsnaam bekend waar het winnende lot verkocht is, als deze plaats meer dan 10.000 inwoners heeft. Vorig jaar viel de hoofdprijs in Doorn, in de provincie Utrecht. In de afgelopen jaren is de hoofdprijs van de Oudejaarstrekking het vaakst - maar liefst vier keer - gevallen in Overijssel, gevolg door Noord-Holland en Gelderland; in beide provincies viel de hoofdprijs twee keer.