Logo Nederlandse loterij

TOTO respecteert besluit Kansspelautoriteit

Rijswijk, TOTO Online B.V. heeft tussen 1 oktober 2021 (opening onlinekansspelmarkt) en 31 januari 2022 algemene commerciële berichten verstuurd naar spelers met een TOTO-account, die daarvoor zelf toestemming hebben gegeven. Deze berichten waren niet specifiek gericht op jongvolwassenen (18 tot en met 23 jaar), maar zij werden echter in deze vier maanden hiermee wel bereikt. De Kansspelautoriteit (Ksa) is van mening dat het sturen van commerciële berichten aan jongvolwassenen in strijd is met de kansspelwet. TOTO heeft de wet- en regelgeving op dit punt anders geïnterpreteerd dan de Ksa, anders had TOTO jongvolwassenen vanaf het begin geheel uitgesloten. TOTO betreurt dit, omdat TOTO staat voor verantwoord spelen en de bescherming van kwetsbare doelgroepen. TOTO heeft hiervoor een boete opgelegd gekregen van de Ksa van vierhonderdduizend euro.

Aanpak TOTO gaat verder dan kansspelwet
Toen de markt voor onlinekansspelen op 1 oktober 2021 openging, bestond er in deze nieuwe markt onduidelijkheid over de exacte interpretatie van de nieuwe wet- en regelgeving. TOTO doet er alles aan om te voldoen aan de strenge wet- en regelgeving en neemt zelfs verdergaande maatregelen boven op de wettelijke regels. Zo hebben jongvolwassenen bij TOTO een verplichte maximale verlieslimiet van 400 euro per maand en kunnen spelers niet meespelen met een creditcard. Deze maatregelen heeft TOTO bij marktopening ingesteld. Daarnaast heeft TOTO het initiatief genomen voor een strenge branche-brede reclamecode, waarin onder meer een helder verbod op communicatie met jongvolwassenen is opgenomen.

Het is goed dat de Ksa als toezichthouder van de kansspelmarkt acteert op signalen en duidelijkheid verschaft naar alle online kansspelaanbieders. Sinds 1 februari 2022 heeft TOTO haar beleid op eigen initiatief al in lijn gebracht met de interpretatie van de Ksa. TOTO respecteert derhalve het besluit en boete van de Ksa.