Logo Staatsloterij

1.674 Oudejaarsloten vliegen er per minuut over toonbank

Rijswijk, De Oudejaarsloten zijn weer niet aan te slepen en vliegen in een razend tempo van 1.674 per minuut over de toonbank. Nu het aftellen naar de Oudejaarstrekking van Staatsloterij is begonnen, beproeven honderdduizenden Nederlanders hun geluk in de hoop kans te maken op de Hoofdprijs van 30 miljoen euro (belastingvrij) of één van de vele andere geldprijzen en 200 elektrische MINI's. De Oudejaarsloten gaan dan ook als warme broodjes over de toonbank. 

De Oudejaarstrekking is de grootste trekking van Staatsloterij. Het is inmiddels uitgegroeid tot een vaste traditie bij de Oud- en Nieuwviering van veel Nederlanders. Zo worden elk jaar miljoenen Oudejaarsloten verkocht. De meeste loten gaan de laatste dagen voor de jaarwisseling over de toonbank. Tijdens de piekdrukte vandaag zijn er maar liefst 1.674 transacties per minuut gedaan. Dat is 50% meer dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar. Ook toen lag de piek tussen 14:00 uur en 15:00 uur.   Dit jaar is de Hoofdprijs wederom 30 miljoen euro. De Oudejaarstrekking van Staatsloterij heeft een totale prijzenpot van 75 miljoen euro, inclusief 200 elektrische MINI's. Voor veel Nederlanders is dat reden om het erop te wagen en één of meerdere Oudejaarsloten te kopen. Sinds de start van de verkoop vinden Oudejaarsloten overal in Nederland gretig aftrek. Traditioneel bereikt de verkoop op Oudejaarsdag een absoluut hoogtepunt, doordat veel Nederlanders op de valreep besluiten een lot te kopen.

Veel winkels extra open op zondag
Omdat 31 december dit jaar op een zondag valt, hebben veel winkels besloten een dag extra open te gaan om niemand te hoeven teleurstellen. Zo is ‘geluksmakelaar’ John Kosterman in Zwolle normaalgesproken dicht, maar houdt hij speciaal voor de Oudejaarstrekking zijn winkel een dag langer open: ‘Tussen Kerst en Oud & Nieuw is het altijd het meest druk in de winkel. We willen niemand de kans op 30 miljoen afnemen, dus gaan daarom ook op zondag open. Wie weet valt hij wel weer hier!’

Verkoop Oudejaarsloten in de afgelopen jaren
Voor de Oudejaarstrekking van 2020 gingen er ruim 7 miljoen Staatsloten over de toonbank. Dit record werd verbroken in 2021 met bijna 7,1 miljoen loten. Een jaar later, in 2022, werden er wederom meer loten verkocht: ruim 7.1 miljoen. Tijdens deze Oudejaarstrekking was eindcijfer 3 hét geluksgetal voor een winnaar uit Amersfoort die er met de Hoofdprijs van 30 miljoen vandoor ging. Op 31 december middernacht wordt de winnaar van dit jaar bekendgemaakt.