Logo Krasloten

Gelderse winkelier spaart al 30 jaar lang alle Krasloten, mist nog twee exemplaren

Rijswijk, Jeroen Siemelink, eigenaar van Rokersspeciaalzaak Siemelink in Velp, heeft ze (bijna) allemaal: de bijna vijfhonderd Krasloten die sinds het bestaan van het loterijspel zijn uitgegeven. Alleen spelnummer 2 en 3 ontbreken nog. Samen met Krasloten gaat hij op zoek naar de twee laatste ontbrekende nummers uit zijn collectie.

Honderden exemplaren
In 1994, dit jaar precies 30 jaar geleden, werd het allereerste Nederlandse Kraslot geproduceerd. Siemelink was ruim daarvoor al geïntrigeerd door Krasloten: ‘Dat begon door vakanties in het buitenland, waar Krasloten al langer in kleine stalletjes te zien waren. Toen ze eindelijk in Nederland kwamen, ben ik ze gelijk gaan verkopen. En met succes! We verkochten krasloten gewoon per rol in plaats van per stuk. Zo populair waren ze,’ aldus Siemelink.

Krasloten zijn anno 2024 nog steeds een groot succes. In 30 jaar tijd zijn er veel verschillende soorten Krasloten gemaakt. Zo is de jaarlijkse Decemberkalender inmiddels een begrip in Nederland, maar ook het iconische Klavertje4, Spaarvarken, FlappenKrassen en 24karaatCash zijn inmiddels welbekend. Sommige daarvan vliegen nog steeds dagelijks door heel Nederland over de toonbank. Siemelink: ‘Mijn favoriete lot is het SnelGeld Kraslot uit 2003. Toen kwam Leontien van Moorsel de hele dag bij ons in de winkel om dit lot te promoten. Dat was een hele drukke en gezellig dag.’

In de collectie van Siemelink missen nog twee exemplaren: spelnummer 2 en 3. Samen met Krasloten doet hij een oproep aan mede-verzamelaars die deze items wellicht ergens in een kast hebben liggen: 'Eigenaren mogen zich altijd melden in de winkel in Velp. Wie weet heb ik dan binnenkort eindelijk de complete collectie'. Om zijn collectie verder aan te vullen ontving Siemelink uit handen van Krasloten als eerste in Nederland het jubileumlot van 30 jaar Krasloten.

Over Krasloten
Krasloten is een van de zeven kansspelen van Nederlandse Loterij en is de enige loterij in Nederland waarbij spelers direct na aankoop van hun lot kunnen zien of ze prijs hebben. De prijzen van Krasloten zijn nettoprijzen.

Krasloten is een spel van Nederlandse Loterij. Nederlandse Loterij is de grootste aanbieder van kansspelen in Nederland met tien spelmerken: Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten, TOTO Sport, TOTO Casino, Winnitt en TOTO Winkel. In 2022 heeftNederlandse Loterij 5.829 miljoen euro aan prijzengeld uitgekeerd aan haar spelers (inclusief kansspelbelasting). Jaarlijks geeft Nederlandse Loterij vrijwel haar gehele opbrengst aan de Nederlandse sport via NOC*NSF, aan 18 goede doelen op het gebied van gezondheid, beweging en welzijn en aan de Nederlandse samenleving via het ministerie van Financiën. In 2022 ging het om een bedrag van 195 miljoen euro.