Logo Staatsloterij

Joost van Dobbenburgh uit Heerenveen uitgeroepen tot beste kluner van Nederland Tijdens Staatsloterij NK Klunen

Oude tijden herleven in Sneek tijdens ode aan Nederlandse schaatscultuur

Rijswijk, Na een zinderende finale mag Joost van Dobbenburgh (26) uit Heerenveen zich de onbetwiste winnaar van het Staatsloterij NK Klunen noemen. Schaatsfans uit het hele land waren vandaag getuige van deze bijzondere prestatie. Zij juichten Joost luidkeels toe toen deze als Nederlands beste kluner van Sven Kramer - Elfstedentocht-fan en oud topschaatser - het felbegeerde kluunkruisje en de hoofdprijs kreeg uitgereikt: een geldprijs van 5.000 euro en een vierdaagse reis naar Lapland, waar hij het GP marathonschaatsen kan meebeleven. Het was een nipte overwinning, waarbij Joost op de voet werd gevolgd door Sam Boon uit Hoogkarspel en Jelle Buijsman uit Wervershoof. Ook zij ontvingen een kluunkruisje en gingen met een eervolle tweede en derde prijs naar huis.

Om het oer-Hollandse tafereel van het klunen en de herinnering aan de Elfstedentocht levend te houden, vond vandaag in Sneek - één van de elf Friese steden - de eerste editie van het Staatsloterij NK Klunen plaats. Dat gebeurde in aanwezigheid van talrijke bekende schaatshelden uit het verleden. Zo openden Henk Angenent en Klasina Seinstra- winnaars van de Elfstedentocht in 1997 - en runner-up Erik Hulzebosch het parcours, waarna Sven Kramer het startschot gaf voor het Staatsloterij NK Klunen. Dat deed hij in gezelschap van Erben Wennemars en tal van andere schaatsiconen van weleer. Zo waren oudgedienden Piet Kievit, Harm van der Pal en Bauke Jonkman, als eregast aanwezig bij het sfeervolle evenement, dat publiek en deelnemers terugbracht naar oude tijden. Zo werden de supporters, geheel in de geest van de Elfstedentocht, door een dweilorkest helemaal in de stemming gebracht en konden zij zich laven aan warme erwtensoep en koek en zopie.

Klunend op weg naar eeuwige roem
De massaal toegestroomde schaatsfans waren getuige van de kluun-kunsten van de sportieve deelnemers. Zij hadden hun schaatsen uit het vet gehaald om zich tijdens een 100 meter lange sprint tot Nederlands beste kluner te laten kronen. Tijdens de spannende finale deden de overgebleven kandidaten een ultieme poging om voor eeuwige roem te gaan. Joost van Dobbenburgh uit Heerenveen, een voormalig profschaatser, kwam als winnaar uit de strijd: “Ik heb hart voor de sport en zou dolgraag de Tocht der Tochten nog eens meemaken. Het Staatsloterij NK Klunen gaf me de gelegenheid om even in dezelfde sfeer te verkeren," vertelt Joost enthousiast. Als sportieve, voormalig profschaatser heeft hij minimale voorbereidingen hoeven treffen. Zo ging Joost naar de kringloop, waar hij oude noren heeft gekocht voor 7,50 euro. Hij grapt: "Thuis moest ik vooral oefenen met veters strikken." De winst betaalt zich dubbel uit, want Joost had de Grand Prix in Luleå, Lapland, al in het vizier: "Mijn vriendin schaatst mee in de Grand Prix. Dat ik haar dankzij de winst daar in actie kan zien en kan aanmoedigen, vind ik fantastisch!"

Ook Erben Wennemars en Henk Angenent kijken terug op een zeer geslaagde dag. “We zijn getuige geweest van een bijzondere gebeurtenis die de harten van talloze schaatsfans harder heeft laten kloppen. Klunen is een tastbare herinnering aan de Elfstedentocht en dat is een stukje nostalgie dat niet in de vergetelheid mag raken. Het was daarom echt fantastisch te zien dat de deelnemers er alles aan hebben gedaan om dit onderdeel van het schaatsen te doen herleven”, zegt Wennemars. Henk Angenent sluit zich hierbij helemaal aan. “Klunen is onlosmakelijk met de Tocht der Tochten verbonden. Ik weet uit eigen ervaring dat klunen je prestaties als rijder kan maken en breken. De deelnemers hebben vandaag echter alles uit de kast gehaald en ik wil de winnaars van harte feliciteren hun prestatie!”

Beeldmateriaal: Nota bene: Alle beelden van vandaag zijn hier te vinden en rechtenvrij voor redactionele doeleinden, o.v.v. ©Photo Republic.